Geçenlerde İstanbul’dan Ankara’ya kendi aracımla bir yolculuk yaptım. Ne zamandır sinirlerimi bozan çakarlı araç sorununun, düşündüğümden daha büyük olduğunu fark ettim.
Bilirsiniz, İstanbul-Ankara yolu otobandır ve oldukça geniştir. Hız sınırı, saatte 140 kilometredir, trafik oldukça rahat akar. Ancak kimilerine bu konfor yetmez, benim “pilot” olarak adlandırdığım sürücüler, saatte 200 kilometreye yakın hızları severler.
Sürücüleri gibi araçları da özeldir bu hız sevdalılarının… Her şeyden önce hepsi lüks araçtır ve hemen hemen hepsinin camları karartılmıştır. Böylece içeride kimin ya da kimlerin olduğunu dışarıdan göremezsiniz. En önemli özellikleri ise, çakarları olmalarıdır. Çakarlarını açarak en sol şeritten hızla gider, önlerindeki aracın dibine gelip çekilmelerini sağlar ve yolda su gibi akarlar.
Kim bu ayrıcalıklı dokunulmazlar?..
*****
Çakar meselesinden başlayalım…
Karayolları Trafik Kanunu’nun 71. maddesi ve Trafik Yönetmeliği’nin 141. maddesi, çakar lambaların sadece şu araçlara tahsis edilebileceğini belirtir:
• Ambulans, itfaiye, polis, jandarma gibi acil müdahale araçları,
• Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı, Bakanlar gibi üst düzey devlet protokolü,
• Can ve mal güvenliği gerektiren özel görev araçları.
Peki her gün gördüğümüz, sivil plakalı çakarlı araçlar, hatta araç konvoyları kimin? Bunların içinde kimler var? Çakarlı araçların, kimi mafya üyelerine, tarikat mensuplarına bile verildiği doğru mu?
Nisan ayında CHP Milletvekili Hasan Öztürkmen, bunu Meclis’te İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya sormuş. Demiş ki; “Menzil tarikatına mensup kişilerin çakarlı araç kullandığı doğru mudur? 34 GH 1XXX plakalı aracın geçiş üstünlüğü hangi makamca, hangi yasal dayanakla verilmiştir?” Ona bile yanıt vermemişler, bana verecek değiller ya!
*****
Peki birilerine bu çakar hakkının verilmesinin dışında, aklına esen aracına çakar taktırabilir mi? Yanıt ne yazık ki evet. Girin internetteki alışveriş sitelerine, 55 TL’ye bile çakar lamba satıldığını göreceksiniz. Bunu ben biliyorum da İçişleri Bakanlığı bilmiyor mu? Öyleyse neden satışı engellenmiyor?
Sorsanız, İçişleri Bakanlığı, bu konuda sıkı mücadele ettiğini söyleyecektir. Örneğin, bu yılın ilk 6 ayında, 10 binden fazla çakarlı araca ceza kesilmiş. Demek ki, on binlerce sahte çakarlı araç trafikte dolaşıp duruyor!
*****
Sıradan vatandaşlar artık yol verip “kimmiş bu?” demeyi bıraktı. Artık plakayı not alıp Emniyet’e şikâyet edenler artıyor. Ben de bunlardan biriyim. Size de öyle yapmanızı öneririm. En azından, sorunun farkında olduğumuz bilinsin.
Yorumlar
Kalan Karakter: