Bu durum benim gibi bazı değerli dostlarımı da sıkmış olacak ki hafta sonu turizmci bir işadamı dostum aradı.
- Ne yapıyorsun?
- Valla ne yapalım, malum, zorunlu olmayınca evden çıkmıyorum…
- Bak, benim işyerimde birkaç dostla buluştuk, tanırsın hepsini, çık gel iki laf edelim…
Varınca, uzun zamandır görüşemediğim birkaç turizmci işadamı dostum, arkadaşımla karşılaştım…
Elimizi yüreğimizin üzerine koyarak selamlaştık…
Çayları demlemiş, lafı kucağa düşürmüşlerdi ben kavuştuğumda…
Malum, konu turizmin sonunun ne olacağıydı tabii…
İkisi otel, üçü acente sahibi olan arkadaşlarımı dinleyince, durumun ne Turizm Bakanının anlattığı gibi, ne de Damat Maliye Bakanının anlattığı gibi olmadığını daha iyi görme fırsatım oldu.
Ancak bu sıkıntılı durumu bir nebze olsun aşabilmek için tümünün de üzerinde mutabık kaldığı kısmî bir çözümleri vardı.
Çözümleri; bu yıl ve önümüzdeki yıl hiç olmazsa işyerlerini kapatmamaları ve çalışanlarının ücretlerini karşılayabilmeleri için “paralı turistin” Antalya’ya gelmesinin sağlanmasıydı.
Eğer salgın koşullarından korunacaklarının garantisi verilebilirse, dünya savaşı olmazsa hiçbir olayın tatil yapmalarını engelleyemeyeceği paralı turistin, gelebileceği ifade edildi.
Ben tam da bu noktada sordum…
- Paralı turiste salgından korunarak nasıl tatil yaptıracaksınız? Otellerin korunaklı olması yeterli değil. Adamlar dışarı çıkıp turistik yerlere gitmek istediklerinde bunu nasıl sağlayacaksınız?
- Paralı turiste çevredeki insanlardan korunmalarını sağlayacak VİP ulaşım hizmeti verecek bir düzenlemenin yapılması gerekir. Bu insanlar 8-10 kişilik birbirini tanıyan dar gruplar halinde tatile çıkarlar. Otellerimiz zaten pandemi şartlarına göre tertemiz hale getirildi, yani otelde konaklamalarında sorun yok. Ancak dışarıya çıkmak istediklerinde, “içinde her türlü konforu olan, güvenli ve en çok 8-10 kişiyi alan VİP ulaşım araçları temin edilebilmeli…”
- İyi o zaman sizde otellerinize ve acentelerinize VİP ulaşım araçları temin edin…
- Biz bunu yapamayız ama bunu yapabilecek bir şirketten hizmet satın alabiliriz. Ne yazık ki Antalya’da bu türden araçlar çok sınırlı ve talebe yetmezler. İstanbul bu sorunu çoktan aştı. Ama Antalya bu sorunla ilk kez ciddi olarak karşı karşıya… Bu nedenle tek çözüm “Büyükşehir Belediyesinin Ulaşım AŞ üzerinden bu tür bir hizmeti sağlayacak girişimde bulunmasıdır. Ya da bu hizmeti üretebilecek bir kuruluşa destek vermesidir…”
Ben bu öneriyi çok yerinde buldum… “Turizme yenilikçi çözümlerle destek vermeyi çok önemseyen Muhittin Başkan’ın bu konuyu incelemesi ve turizmcilerle bir araya gelip değerlendirmesi çok yerinde olur, diye düşünüyorum…”
Yorumlar
Kalan Karakter: