Menengiç (Çitlenbik), sakız ağacıgiller ailesinden, Güneydoğu Anadolu bölgesi başta olmak üzere; İç Anadolu ile Ege ve Akdenizin yüksek kesimlerinde kendiliğinden yetişen, yaprak döken yabani çalı görünümünde bir fıstık türüdür. Yöresel olarak farklı isimleri vardır; çedene, çitlenbik, çıtlık, bıttım gibi. Dağlık kesimlerde yetişen bu ağaç (çitlenbik çalısı) ‘Pistacia Terebinthus’ olarak botanik biliminde adlandırılmaktadır. Menengiç ağacının meyvesi ise yeşil ve mavi renklere sahip küre şeklindedir. Çalı türünden yabani bir ağaç olan menengiç, aslında antep fıstığı ağacı ile akraba olup bu ağacın aşılanmamış halidir. Menengiç tohumunun çerez olarak ve yemeklerde tat, çeşni verici olarak kullanımının yanında belki de en meşhur özelliği bu meyve ile yapılan ve faydaları çok fazla olan menengiç kahvesidir. Antep fıstığının yabanisinden elde kahve ‘Menengiç’ ya da diğer bir deyişle ‘Menengüç’ olarak adlandırılan bir içecektir.
Dünyanın farklı yerlerinde yetişen menengiç, insan sağlığına çok yönlü faydaları ile bilinir. Kafein içermeyen yapısıyla ilgi çekici bir bitkisel kahve türü olan menengiç kahvesi, B ve E gurubu tüm vitaminleri içerirken aynı zamanda kalsiyum, potasyum, sodyum, fosfor, magnezyum, demir, bakır, çinko, kadminyum, selenyum, mangan gibi çok önemli mineral ve elementleri de içeriğinde bulundurur. Bunlara ek olarak yağ, doğmamış yağ asitleri, protein, besinsel lif açısından da oldukça zengindir. Faydalarına baktığımızda ise;
Ø Öksürüğü keser
Ø Balgam söktürür
Ø Nefes açıcıdır
Ø Nefes darlığına iyi gelir
Ø Antiseptik özelligi varır
Ø Göğsü yumuşatır
Ø Solunum yollarına faydası vardır
Ø Ayak terlemelerini önler
Ø Yaraları tedavi eder
Ø Böbrek kumlarının dökülmesine yardımcı olur
Ø Ses tellerine iyi gelir
Ø Mide ağrılarını dindirir
Ø Kalp yetmezliği riskini azaltır
Ø Afrodizyak(Cinsel gücü artırıcı) etkisi vardır
Ø Yağlı bir içecektir, yüksek E vitamini ve doymamış yağ asidi düzeyi ile kandaki kolesterolü düşürmeye kalp ve damar sertliğini önlemeye yardımcı olur.
Yorumlar
Kalan Karakter: