TBMM Genel Kurul’da görüşülen KDV Kanunu’nda köklü değişiklikler içeren tasarıda değişiklikler yapıldı.
TBMM Genel Kurulu’na verilen önerge ile devreden KDV’nin 12 ay içinde indirim yoluyla giderilememesi halinde, 6 ay içinde iade edilmesini öngören düzenleme metinden çıkarıldı.
Meclise Katma Değer Vergisi Kanunu için verilen önergeyle devreden katma değer vergisinin on iki ay içinde indirim yoluyla giderilememesi hâlinde iade edilmesini öngören düzenleme tasarıdan çıkarıldı. KDV Kanunu’nun, KDV indirimlerini düzenleyen maddesinde, indirilecek KDV’nin vergiye tabi işlemler nedeniyle hesaplanan KDV’den fazla olması durumunda, aradaki farkın sonraki döneme devredileceği ve iade edilmeyeceği hükmü yer alıyordu. Meclis Komisyonu’nda, bu madde içinde yer alan “Devrolunur ve iade edilmez” hükmü çıkarılarak “Devrolunur ve 12 ay süreyle indirim yoluyla giderilememesi halinde bu süreyi izleyen 6 ay içerisinde talep edilmesi şartıyla iade edilir” ifadesi getirildi.
İade edilmeyen KDV için faiz ödenmeyecek
Grup şirketlerine birleştirilmiş KDV beyannamesi verme yolunu açan düzenleme Katma değer Vergisi Kanun tasarısında değişiklik yapılarak Maliye Bakanlığına birden fazla mükellef adına “grup KDV mükellefiyeti” tesis edilebilmesi için verilen yetki düzenlemesi tasarıdan çıkarıldı. Böylece birleştirilmiş Katma Değer Vergisi beyannamesi verme düzenlemesinden vazgeçildi.
Vergi Usul Kanunu’na göre değersiz hale gelen alacaklara ilişkin hesaplanan ve beyan edilen KDV, değersiz hale gelen alacağın zarar yazıldığı vergilendirme döneminde indirim konusu yapılabilecek.
Yorumlar
Kalan Karakter: