Michelangelo'nun şaheseri
Yayınlanma :
20.07.2019 15:40
Güncelleme
: 20.07.2019 15:40
Ünlü heykeltıraş Michelangelo'nun 1504 yılında, 4 yıllık çalışma sonucu Floransa Akademisi'nde tamamladığı heykel Davut heykeli. Michelangelo'nun bu şaheserinin kusursuzlukla özdeşleştirilmesinin asıl sebebi aslen heykelde binbir kusur olmasından kaynaklanıyor desek yanlış konuşmuş olmayız.
En heykel, başta alçı maket olmadan yapmıştı. Yani bir örnek kullanmadan, bildiğin mermer bloktan bir insan bedeni çıkarmıştır.
Davut'un yontulduğu mermer blok orta kalitede, lekeli ve öncesinde başka heykeltıraşların yontacağım diye mundar edip ortada bıraktığı bir blok. Michelangelo'nun ustalığını konuşturduğu kısım da burası. Michelangelo artistlik yapıp bu belalı bloğu yontma görevini üstüne alıyor. Ve sonunda malzemeden gelen binbir kusura rağmen kusursuz bir eser çıkarıyor ortaya.
Heykelde ilk bakışta heykel sanatından hiç anlamayan birinin bile gözünden kaçmayacak oran hataları var. En belirgin örneği de eller ve baş kısmı. Ama aslında bu orantısızlık, heykelin başta Floransa Katedrali'nin dış cephesinde 30 metre yükseğe yerleştirilmek için yapılmış olmasından kaynaklanıyor. Davut'un ellerini uzak mesafeden de görünür kılmaya çalışmış Michelangelo. bundan sebep, heykele yaklaşıp mümkün olduğunca aşağıdan yukarıya bakmayı tavsiye ediyor uzmanlar. Sonra eldeki mermer bloğun önceden mundar edilmesi yüzünden ön cepheden bakıldığında sola doğru eğik durduğunu görürüz Davut'un. Bu eğiklik, Davut'un ağırlık merkezinin ayak ucunun dışına çıkmasına sebep oluyormuş. Michelangelo bu kusuru Davut'un sağ bacağını bir kütüğe yaslayarak çözmüş.
Heykel ilk yapıldığında büyüklüğü ve çıplaklığıyla insanları hayrete düşürse de sonraları Floransa'nın simgesi haline gelmiş ve çok sevilmiş. Onu Michaelangelo'nun diğer heykellerinden ayıran özelliği ise cephecilik kuralına göre çalışılmış olması. Yapımının üzerinden asırlar geçmesine rağmen senede 1,2 milyon insan tarafından hayranlıkla seyrediliyor.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: