Süt verim özellikleri üzerine genetik yapı ve birçok çevre faktörü (kuru dönem uzunluğu, buzağılama mevsimi, laktasyon sırası, beden ağırlığı, östrus, gebelik, beslenme, çevre sıcaklığı, buzağılama yaşı ve sağım sayısı) etkilidir.
Ülkemizde yerli sığır ırklarının ıslahı amacıyla ithal edilen kültür ırklarından biri olan Jersey sığırlarının ithali 1958’lere kadar uzanmaktadır. Bu ırk zaman içinde özellikle Orta ve Doğu Karadeniz bölgesinin olumsuz çevre koşullarına önemli ölçüde uyum sağlamış ve bu nedenle de bölge çiftçisi tarafından damızlık olarak kullanılmıştır.
Jersey sütü, Jersey sığırlarından elde edilen bir tür süt çeşididir. Jersey sığırları, ıslah çalışmaları sonucunda özellikle süt kalitesi yüksek olan bir ırk olarak bilinir. Bu sığırlarının sütü, diğer süt çeşitlerine göre daha koyu renkli ve yoğun bir yapıya sahiptir. Ayrıca, Jersey sütü daha yüksek bir yağ ve protein içeriğine sahiptir. Ortalama sığır sütüyle karşılaştırıldığında; Jersey sütünün besin değeri %15 daha fazla protein, %18 daha fazla kalsiyum ve %10 daha fazla fosfor içerir.
Jersey sütü, diğer sığır sütlerine göre biraz daha sarı bir renktir. Yağ oranı ve besin değeri sütlerden daha yüksek olan Jersey sütü yoğun kıvamı ve lezzeti ile kolaylıkla ayırt ediliyor. İçerisinde çinko, iyot, B12, B6, B2 gibi besin değerlerini bulunduran, ayrıca araşidonik asit ve linoleik asit gibi esansiyel yağ asitleri içeren Jersey sığır sütünün birçok faydası bulunuyor:
- Vitamin, mineral, yağ asiti içerikleri sayesinde beyin gelişimine fayda sağlıyor.
- Protein, kalsiyum ve fosfor içeriği sayesinde kan basıncının dengelenmesine yardımcı oluyor. Kalp ve damar sağlığını destekliyor.
- Yoğun yağ içeriği sayesinde çok daha lezzetli bulunuyor.
- A2 süt grubunda olan Jersey sütü, diğer sütlere göre şişkinlik hissinin daha az olmasını sağlıyor.
- Jersey sütten yapılan yoğurt prebiyotik bakteriler açısından zengin oluyor ve sindirim sistemini destekliyor.