Hiperhidroz yani aşırı terleme hastalığında botoks uygulaması son yıllarda sıkça başvurulan bir yöntemdir.
Koltuk altı, el ve ayaklarda oluşabilir. Terleme aslında vücudumuzun ısı kontrolünü sağlamak için başvurduğu fizyolojik bir soğutma yani doğal savunma mekanizmasıdır. Hiperhidroz dediğimiz, aşırı terleme hali bu fizyolojik terleme mekanizmasından çok farklıdır. Hiperhidroz; çevresel koşullardan, aşırı hareketten veya sıcaklık değişiminden bağımsız olarak ter bezlerinin normalden fazla çalışma halidir.
Özellikle koltuk altı terlemesi kişilerin sosyal hayatını olumsuz etkileyen bir durum olduğu için koltuk altı botoks uygulaması bu anlamda çığır açıcı olmuştur. Amerikan İlaç Dairesi (FDA) onayını almış, güvenliği ve etkinliği ispatlanmış bir tedavidir.
Koltuk altı terlemesinin birçok sebebi olabilir. Bunlar;
Tiroid bezi aşırı çalışması,
Menopoz,
Stres,
Obezite,
Böbrek üstü bezi hastalıkları,
Hipoglisemi ve bazı ilaçlar olarak sıralanabilir. Ancak herhangi bir hastalık veya etken olmaksızın yapısal da olabilir.
Öncelikle altta yatan bir sebep olup olmadığı iyice araştırılıp, nedene yönelik tedavi programlanmalıdır. Herhangi bir etmenin saptanmadığı durumlarda “Koltuk altı Botoks” uygulaması ile hastanın psiko-sosyal konforu arttırılabilinir.
Koltuk altı bölgesindeki aşırı terlemeye “Aksiller Hiperhidroz “ adı verilir. Aksiller hiperhidrozda, terin bakteriler tarafından fermentasyonu sonucunda ter kokusu oluşur. Koltuk altı terlemesi bu nedenle kaygıda oluşturur. Bu durum toplumun yaklaşık %2-3!ünde görülür.
Herhangi bir sistemik hastalığı saptanmayan 18 yaşını doldurmuş, hamile olmayan ve emzirmeyen, kas hastalığı olmayan herkese güvenle uygulanabilir.
Koltuk altı botoksu, ter bezlerinin çalışmasında etkili olan sempatik sinir sistemini bloke eder. Bu sayede de terlemeyi azaltır.
Koltuk altı botoksu, koltukaltı bölgesi lokal anestezik bir kremle uyuşturarak yapılır. Cilt altına, birkaç mm arayla uygulanan, yaklaşık 15-20 dk süren ağrısız bir işlemdir.
Uygulama yapılacak alana iyod sürülerek, terleme sorunun yol açan koltuk altı bölgeleri tespit edilir. İnce uçlu özel iğneler yardımıyla enjeksiyon yapılır. İşlemin etki süresi genellikle 3 gün içinde başlar. 2 haftanın sonunda istenilen maksimum etkiye ulaşır. 15 gün sonra hasta kontrole çağrılır ve terleme bölgesi iyod ile tekrar kontrol edilir. Sorunun devam ettiği bölgeler varsa, işlem tekrar edilir. İşlem sonrasında hasta rahatlıkla günlük yaşamına dönebilir.
Koltuk altı botoks tedavisi, diğer botoks tedavileri gibi kalıcı olmamakla birlikte etkisi 6-9 ay kadar sürebilmektedir. Herhangi bir yan etkisi olmamakla beraber, enjeksiyon yerinde kızarıklık, kaşıntı ve ödem olabilir. Bunlarda 10-15 saat içerisinde geriler.
Terlemenin bu yolla engellenmesi veya azaltılması, vücuda hiçbir zarar vermez. Çünkü terleme fonksiyonu ter bezlerinin olduğu diğer bölgelerde devam eder.
Koltuk altı botoks uygulaması, koltuk altı lenf bezlerine zarar da vermez. Çünkü koltuk altı lenf bezleri derindedir, bizim uygulama alanımız ise çok yüzeyseldir.
Terlemenin yarattığı sosyal kaygıları da gidereceği için, hastaya ciddi bir psikolojik destek sağlamanın yanı sıra, koltuk altında terlemeye bağlı tahriş ve pişik gibi dermatolojik durumların önlenmesini de sağlar.