ET PİŞİRME İNCELİKLERİ
Yayınlanma :
28.07.2021 16:59
Güncelleme
: 28.07.2021 16:59
Tahminlere göre insanoğlu en az 250 bin yıldır et pişiriyor. Eti pişirmek, çoğu sert lif ve bağ dokusunu kırar ve bu da çiğneme ile etin sindirilmesini kolaylaştırır. Aynı zamanda besinlerin daha iyi emilimine yol açar. Ayrıca, etin pişirilmesi, Salmonella ve E. coli gibi zararlı bakterileri öldürür, bu da hastalık ve hatta ölümle sonuçlanan gıda zehirlenme risklerini en aza indirir. Etin kesim şekli, etin çeşidi, yapılacak yemeğin istenen kalite özelliklerine, mevcut pişirme olanaklarına, ekipmanına ve hazırlanmak için uygun zamana göre yöntemler seçilmelidir. Et pişirme yöntemleri arasında en bilinenler olarak; haşlama, kızartma, fırınlama, ağır ateşte pişirme, sote yöntemiyle pişirme, ızgara ve rosto yöntemi sayılabilir.
Et için en iyi pişirme yöntemi üzeri kapalı olarak kendi nemi ya da domates gibi sulu besinlerle ve orta altı sıcaklıkta pişirmedir. Yüksek ısıda (fırın, ızgara, yağda kızartma) pişirilen etlerde ısının etkisi ve kaybolan su ile birlikte B vitaminleri kaybı artmaktadır. Bu vitamin kaybı %40’a kadar ulaşabilmektedir. Fırında üzeri kapatılarak orta altı sıcaklıkta pişirilebilir. Suda pişirmede ise pişen etin suyu kullanılmadığında vitamin kaybı %70’e çıkmaktadır. Et az miktarda su ilavesi ile pişirilip etin suyu dökülmezse vitamin kaybı olmaz.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: