Çok çeşitli yemekler ve kültürel mutfaklarda çok yönlü olarak kullanılır. Turuncu, mor, beyaz, sarı ve kırmızı gibi farklı renklerde yetişebilmektedir. Havucun taropu, en çok yenen parçasıdır, ancak yeşiller salatalarda ve diğer formlarda kullanılabilir.
Bünyesinde barındırdığı A, C, K vitaminleri, pantotenik asit, potasyum, folik asit, demir, bakır, magnezyum sayesinde havuç vitamin ve mineral bakımından oldukça zengindir. Havuç, karotenoidler gibi, bağışıklığı güçlendiren ve pek çok hastalığa karşı korunmamızı sağlayan antioksidanlar içerir. Vücutta A vitaminine dönüşen beta-karoten bunlardan en önemlisidir. Bunun dışında havuçta alfa-karoten, lutein, likopen, polyasetilen ve antosiyanin gibi antioksidanlar da bulunur.
Kilo vermeye çalışıyorsanız, havuç harika bir seçimdir. İyi bir vitamin, mineral ve antioksidan kaynağı olmasının dışında; aynı zamanda yüksek bir su içeriğine sahiptir. Bu sayede, daha uzun süre tok hissetmenize yardımcı olabilir. Havuç ayrıca, yüksek oranda lif içeriği ile yavaş sindirilen bir sebzedir ve mideden ayrılmasının uzun sürmesi sayesinde daha uzun süre tok hissettirir.
- Kötü kolesterolü düşürür, iyi kolesterolü yükseltir
- Mide ülserine karşı koruyucudur
- Tansiyonu dengeler.
- Vücuttaki asit alkali dengesini korur
- Kompleks karbonhidrat içeriği vücuda enerji verir
- Alkali elementler içerdiği için kanı temizler
- Ağız bakterilerini temizleyerek diş sağlığını korur.
- İçerdiği beta-karoten gözleri güneşten ve katarakt gibi göz sorunlarından korur.
Yorumlar
Kalan Karakter: