Fizik coğrafya psikoloji gibi farklı bilim dallarının bir anlam taşıması için bilimin gözünde somutlaşmaları gerekir. Bilim tüm insanlıkla paylaşılmak üzere hazırlanan bilgilerden oluşur. Bir araştırmacı ne kadar kıymetli bir şey bulursa bulsun başkalarıyla paylaşmazsa bulduğunun hiçbir değeri yoktur. Paylaşımın ilk adımı bilimsel dergilerdir. Bilim insanları buldukları sonuçları paylaşıma sunmak için dergilerde makaleler yayınlatırlar.
Bilimin ilkeleri araştırmacıların yazdıkları makalelerin temelini belirler. Bilim birikerek ilerlemeli. Araştırmacılar da konu hakkında bulgu ve sentezlere varmayı amaçlarlar. Bilimsel makale yazacak olan bilim adamı izlenilen metodu açıkça ortaya koyabilmelidir. Buradaki amaçlanan konu hakkında araştırma yapan birisinin doğru sonuca varabilecek kadar doğru bilgiye ulaşabilmesidir.
Araştırmacı bir makale yazdıktan sonra makalenin konuyu bilenler tarafından eleştirmelerini rica eder. Böylece makale incelenir sonuç eksiksiz olmalıdır. Diğer bilim insanları makaleyi gözden geçirirler, bu kişilere de hakem adı verilir.
Dergilerde, internet üzerinden yayınlanan, ve kitap haline gelmiş bilimsel çalışmalar daha yüksek bir kitleye ulaşır. Konferanslar aracılığıyla da yenilikler diğer araştırmacılarla paylaşılır fikir alışverişinde bulunulur.
Kısacası bilimsel içerikli yayınların işleyişinde bilimin temel ilkeleri görülebilmelidir. Bilimsel çalışmalar belli standartları gerektirir. Bilime güven bu ciddi çalışmalardan çıkan sonuçlardan dolayı doğar.
Bir de sözde bilim vardır. Sözde bilim bilimin gerektirdiği standartları taşımadığı ve bilimsel araştırmalarla desteklenmediği halde bilim kılıfına uydurulmuş çalışmalardır. Sözde bilim içerikli yayınlar bilime duyulan saygı ve güvenin kötüye kullanılmasıdır. Bilim insanları tarafından teste tabi tutulan sözde bilim çalışmalarının bilimsel bir değeri olmadığı anlaşılır. Eğitim almadığımız ve uzmanlığımız hatta yeteri kadar bilgiye sahip olmadığımız konularda neyin bilim neyin sözde bilim olduğunu anlamak kolay değildir.
Kitapçılarda kuantum çekim yasası kozmik bilim yaşam enerjisi gibi isimlere sahip kitapları bir çoğumuz görmüşüzdür. Bu isimleri kullanan kitapları ilk gördüğümüzde bilimsel bir temele dayandıkları izlenimi yaratabilir. Oysa incelendiği zaman bu kitaplar fizikle hiç alakası olmayan kişiler tarafından yazıldığı, yanlış veya uydurma bilgiler içerdiği görülür. O halde bu kitapların bilimsel bir temeli ve değeri yoktur. Kitap alırken ya da bir makale okurken dikkatli olmak gerekir.
KUANTUM
Yayınlanma :
03.02.2023 08:32
Güncelleme
: 03.02.2023 08:32
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: