Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği Yeni Türkiye Buluşmaları Konferansları Dizisi'nde "Başkanlık Sistemi ve Yeni Türkiye" Demre’de masaya yatırıldı. Demre Kültür Salonu’nda gerçekleşen, Siyaset Bilimci Dr. Murat Yılmaz'ın oturum başkanlığı yaptığı konferansa, Cumhurbaşkanlığı Kurumsal İletişim Başkanı Mücahit Küçükyılmaz, Hukukçu Yrd. Doç. Dr. Serdar Korucu ve Prof. Dr. Haluk Alkan konuşmacı olarak katıldı. Aralarında İlçe Kaymakamı Murat Uz, Belediye Başkanı Süleyman Topcu, Büyükşehir Koordinatörü Veli Sertbaş, AK Parti İlçe Başkanı Bayram Arıcı’nın da olduğu çok sayıda Demrelinin izlediği, konferansta konuşan Cumhurbaşkanlığı Kurumsal İletişim Başkanı Mücahit Küçükyılmaz, Başkanlık sisteminin Türkiye için olmazsa olmazlarından olduğunu söyledi.
İSTİKRAR SORUNU VAR
Konferansta konuşan Doç. Dr. Serdar Korucu, parlamenter sistem ile başkanlık sistemi arasındaki farklılıklara değindi. Parlamenter sisteminin her ne kadar ideal bir sistem olarak görünse de, bu sistem ile yönetilen ülkelerin önemli derecede istikrar sorunu yaşadığına dikkat çeken Dr. Korucu, “Parlamenter sistemde, hükümetin yasama içerisinden çıkıyor olması ve başarısız bir hükümetin meclis tarafından düşürülebiliyor olması, parlamenter sisteme belli bir enselik sağlıyor. Sadece bu açıdan baktığımız zaman ideal bir sistem görülebilir. Fakat, fiilen uygulamaya baktığımızda, bazen çok başarılı hükümetlerin bile sırf mecliste yeterince çoğunluğu olmadığı için görevden düşürüldüğünü görürüz. Bıçak sırtında olan bazı hükümetlerin de kendi partisinden milletvekillerinin bir takım kirli pazarlıklar, rüşvet yollarıyla hükümeti düşürme yolunda oy kullandığı gibi bir takım örnekler görüyoruz. Parlamenter sistemde, hükümetin yasama içerisinden çıkması ve yasamanın güvenoyuna bağlı olması, parlamenter sistemde ciddi bir istikrar sorunu yaratıyor” diye konuştu.
FEDERALİZMLE KARIŞTIRILIYOR
Başkanlık sistemi ve federalizmin karıştırıldığının da altını çizen Haluk Alkan şöyle konuştu: “Federalizm başkanlık sisteminin zorunlu bir unsuru değildir. Federalizmin, bir devlet biçimi, şekli ya da devlet sistemi, başkanlık sistemi ise bir hükümet sistemidir. Dolayısıyla federalizm ile başkanlık sistemi arasında doğrudan bir ilişki yoktur. Mesela birkaç örnek verelim, ABD başkanlık sistemiyle yönetiliyor, aynı zamanda federal. Şili, başkanlık sistemi ile yönetiliyor ama bizim gibi yani üniter. Türkiye, parlamenter sistemle yönetiliyor tartışılır ama üniter. Almanya, parlamenter sistemle yönetiliyor ama federal bir devlet. Federalizm, bir ülkenin tarihsel, sosyal, ekonomik geleneklerinden gelen bir şeydir. Yani siz onu tutarak masa başında federalizme geçemeyeceğiniz gibi, bir hükümet sistemi değişikliği de federalizmi getirmez.”
Yorumlar
Kalan Karakter: