İmzalanan sözleşmeler, iş bağlantıları ve belirlenen fiyatlarla turizm sektörünün borsası niteliğine sahip dünyanın en önemli turizm organizasyonlarından ITB Berlin, Messe fuar alanında yapıldı. Burma'dan ABD'ye 86 ülkeden tur operatörleri, oteller, uçak şirketleri, online rezervasyon yapan internet siteleri başta olmak üzere turizm örgütleri, bakanlıklar, yerel yönetimlerin katıldığı bu yılki fuarda Türkiye 3079 metrekarelik stantta, fuarın ilk üç günü turizm profesyonellerine, son iki günü tatilcilere turizm değerlerini, konaklama tesislerini tanıttı. 115 bini turizm profesyoneli olmak üzere yaklaşık 170 bin kişinin gezdiği fuarda Türkiye 393 katılımcı ile yer aldı. Katılımcılar, bölgelerinin ve tesislerinin tanıtımını yaptı. Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal da ilk 2 gün boyunca fuardaki turizmcileri ziyaret etti, sorunlarını dinledi.
'BİLGİLERİN TEYİDİNİ GÖRDÜK'
ITB Berlin'i değerlendiren Akdeniz Turistik Otelciler Birliği (AKTOB) Başkanı Yusuf Hacısüleyman, "Düşündüklerimiz ve burada edindiğimiz bilgilerin teyidini Berlin'de gördük. Özellikle rezervasyon akışındaki daralmanın yüksek boyutlarda olduğunu ve bu yılın tüm Antalya açısından çok zor bir yıl olacağını bir kez daha görmüş olduk. En büyük endişemiz, istihdamla ilgili olan daralmanın çok endişe verici boyutlara ulaşmasıdır" dedi.
TERÖR GÜNDEMDEN DÜŞMELİ
Alman pazarının Türkiye için çok önemli olduğunu belirten Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, "Almanya, İngilitere, Fransa, İskandinavlar ile eski Demir Perde ülkelerini biz Avrupa pazarı olarak adlandırıyoruz. Bu pazarda çok açık olan birşey var. Bu yıl Türkiye satışları geçen yıllara oranla düşük gidiyor" dedi. Başkan Ayık, şöyle konuştu: "Avrupa pazarının boyutu şöyle, bölgeden bölgeye, otelden otele yüzde 15 ile yüzde 60 arasında değişen oranlarda gerileme söz konusu. Türkiye büyük oranda kayıpta fakat bu kaybın tamamı İspanya, Yunanistan, İtalya gibi rakiplere de kaymadı. İşin çıkışı var gibi görünüyor. Son dakika rezervasyonlarıyla birlikte bir canlanma söz konusu olabilir. Almanya'daki misafirin önemli bir bölümü henüz tatille ilgili alımı yapmadı. Bu bizim için bir şanstır. Bunun gerçekleşmesi için önemli olan şeylerden biri, güvenlik. Tüm dünyada seyahat eden insanların baktığı tek nokta güvenlik. Bunu çözmek ve aşmak zorundayız. Güvenlik sorunu olan bölgelere insanlar seyahat etmiyor. Terörü gündemden düşürmek lazım."
ORTADOĞU'YA YÖNELİNMELİ
Türkiye'nin turistik bölgelerinde bu tarihten sonra herhangi bir terör olayı gerçekleşmez ise Avrupa pazarında yüzde 20 düşüş öngördüğünü belirten Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV) Başkan Yardımcısı Yeliz Gül Ege ise şunları söyledi: "Bu yıl Avrupa pazarında yüzde 20 düşüş olacak. Bizim Antalya olarak açığımızı bir nebze olsa kapatabilecek olan tek pazar, esnek Ortadoğu pazarıdır. Bu nedenle Ortadoğu'dan yapılacak uçuşlar ve tanıtımlara ağırlık verilmeli. Çünkü şu haliyle Almanya'da sorduğumuz
gurbetçilerimiz bile Türkiye'yi çok güvenli bulmadıklarını ifade ettiler. Fakat algıyı tersine çevirmek, her zaman iyi yapılacak olan PR çalışmasıyla olur. Rus pazarındaki herhangi bir barış adımının sektörü kurtaracak tek çözüm olduğuna inanıyorum. Onun dışındakiler yaraya merhem olur."
AKRABALARA DAVET ÖNERİSİ
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin de ITB Berlin'de turizmcilerle beraber çalıştı. Yurt dışında tanıtım ve PR çalışmalarının sürdürülmesi gerektiğini vurgulayan Çetin, Antalya'da oturan ve Türkiye vatandaşı olmayanların, vatandaşı olduğu ülkelerindeki komşu ve akrabalarını Antalya'ya davet etmelerini istedi. Çetin, "Antalya ticaret hayatını zor süreç bekliyor. Antalya'da yaşayan veya iş yapan Türkiye vatandaşı olmayan bütün hemşerilerimizden, vatandaşı olduğu ülkelerdeki tüm komşu ve akrabalarını Türkiye'ye davet etmelerini rica ediyoruz" dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: