Antalya’da meslek eğitimi verilen lisede okuyan öğrencilerin velileri gaspa uğrayan çocuklarını korumak için kendi yöntemleriyle okul güvenliği sağlamaya çalışıyor Okulda atanmış bir müdür ve kadrolu öğretmenler bulunmadığını iddia eden veliler, okul içindeki disiplin ve güvenliği ise Okul Aile Birliği üyelerinin sağlamaya çalıştığını söyledi
YEŞİM ERSOY
Konyaaltı Gürsu Mahallesi’nde eğitim veren Mehmet Zeki Balcı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, TUREM Uygulama Oteli ve Mehmet Zeki Balcı Turizm Eğitim Merkezi’nin de içinde bulunduğu, etrafı demir parmaklıklarla çevrili yaklaşık 5 dönümlük bir arazide yer alıyor. 2014- 2105 eğitim ve öğretim döneminin başlamasından kısa süre sonra çocuklarının tedirgin olduğunu hisseden bazı veliler, durumu araştırdıklarında lise öğrencilerinin hemen yan binada eğitim gören Mehmet Zeki Balcı Turizm Eğitim Merkezi’nden bir grup tarafından okul çevresinde ve otobüs durağında rahatsız edildiğini, harçlıklarının gasp edildiğini öğrendi.
MONTU BIÇAKLA KESİLMİŞ
27 Kasım Perşembe akşamüzeri evlerine gitmek üzere Atatürk Bulvarı’ndaki otobüs durağında bekleyen öğrencilerin yanına yaklaşan aynı grubun bu kez bıçak da kullandığını ifade eden bir veli, oğlunun montunun kolunun bıçakla kesildiğini iddia etti. Çocuklarının gasp edildiğini öne süren veliler ve çocukları Fatih Polis Merkezi’ne başvurdu. Okul yönetiminin bu olayı büyütmemelerini rica ettiğini savunan veliler, gasp yapan grubun kurstan uzaklaştırılmasına karşın, çocuklarına dolaylı yoldan tehditler yollaması üzerine kendi önlemlerini kendilerinin almaya çalıştığını kaydetti.
YORULDUĞUMDA EŞİM GELİYOR
Çocuklarının okuldaki huzuru açısından isimlerinin yazılmaması koşuluyla konuşan velilerden biri, çocuğunun aslında evlerinden kilometrelerce uzaktaki bir okula kaydının yapıldığını belirterek, “Üç okul servisi değiştirerek okula gitmesi gerekiyordu. Göze alamadım. Epeyce bekledik, uğraştık, kaydını bu okula aldırdık. Son derece hareketli, neşeli, dışa dönük çocuk birkaç gün sonra durgunlaştı” dedi. 27 Kasım Perşembe akşamüzeri 15 yaşındaki oğlunun eve montunun kolu bıçakla yırtılmış olarak geldiğini savunan baba şöyle devam etti:
“Biraz sıkıştırınca öğrendik ki, Mehmet Zeki Balcı Turizm Eğitim Merkezi’ndeki bir grup kursiyer, oğlum otobüs beklerken yapmış. Okul açıldığından beri 40- 50 çocuk bu şekilde gasp edilmiş. Ceplerinde ne varsa… Adını açık açık söyledikleri bir uyuşturucu maddeyi satın almak için 1- 2 lirası kalanın bile parasını almışlar. Parası olmayanın elinden çerezini, yediği ekmeğin arta kalanını almışlar. Bazen yorgun oluyorum, annesi geliyor nöbete.”
O sırada okul çevresinde tura atan ve kısa süreliğine duraksayan motosikletli Yunus polis ekibini işaret eden öğrenci velisi, “İnanır mısınız 15 gündür buradayım, ilk defa burada Yunus ekibi gördüm” diye konuştu.
KOMŞUDAN YARDIM
Okulda verilen aşçılık eğitiminin Türkiye’deki benzeri okulların arasında başarı açısından ikinci sırada olduğunu duyduğu için çocuğunun Mehmet Zeki Balcı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde kalmasını istediğini söyleyen bir kız öğrencinin velisi ise gasp yaptığını iddia ettikleri kursiyerlerin Mehmet Zeki Balcı Turizm Eğitim Merkezi’nden uzaklaştırılmasına rağmen huzursuz olduğunu ifade etti. Aynı veli, tesadüfen tanıştığı ve penceresinden okulun göründüğü bir evde oturan kişiye kendisinin ve eşinin cep telefonunu verdiğini, bir sorun fark ederse telefon açmasını rica ettiğini bildirdi.
İÇERİDE DE OKUL AİLE BİRLİĞİ
Turizm Eğitim Merkezi ile lisenin iç içe olduğunu kaydederek, “Yaşça büyük insanlarla 14- 15 yaşındaki çocukların bir arada eğitim görmesi olacak iş mi” diye yakınan bir başka veli ise “Basına haber verelim dedik, okuldan (Yapmayın) diye yalvardılar. Saldırganlar uzaklaştırılmış ama içeride arkadaşları var. Boyuna tehdit geliyor çocuklara” dedi. Bazı öğrencilerin okul bahçesinde dahi rahatça sigara içtiğini öne süren aynı kişi şöyle devam etti:
“Lisede kadrolu öğretmen, atanmış bir müdür yok. Başka okullardan gönüllü öğretmenler gelip gidiyor, o da her zaman değil. Şu anda öğretmenlerin vazifesini Okul Aile Birliği yöneticileri yapıyor. Onların da çocukların üzerinde etkisi yok. İçeride güvenlik görevlisi yok. (Parasını sizden alalım. Bir güvenlik görevlisi tutalım) diyorlar. Tamam, yeter ki çocuklarımızın emniyeti sağlansın. Ama tek bir güvenlik görevlisi ne yapabilir ki? En az 4-5 kişi lazım ki, bu kadar geniş alan kontrol altında tutulabilsin.”
Aynı veli, okulun civarında işyeri olan bir meslektaşından çocuğuna ‘Göz kulak olması’ için yardım istediğini belirterek, “Gelip geçerken bakıyor. Bazen sırf ben rahat edeyim diye arabayla okulun çevresinde dolanıyormuş. Günde birkaç kez telefonlaşıyoruz. Ben işte, eşim evde tedirginiz” diye konuştu.
ÖN KAPIDA KURSİYERLER
Ders aralarında ve öğle teneffüsünde Mehmet Zeki Balcı Turizm Eğitim Merkezi kursiyerleri binanın ön kapısının civarında sigara içip zaman geçirirken Mehmet Zeki Balcı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri bahçenin arka tarafındaki demirlerden atlayarak yakındaki 80. Yıl Cumhuriyet Parkı ile yakındaki bir apartmanın arkasına giderek sigara içiyor.
PARKTA SİGARA İLE POZ
Ağızlarında ve ellerinde sigara ile fotoğraflarının çekilmesinden endişe duymayan öğrenciler, aksine objektiflere poz verdi. Fotoğraflarının sosyal medya üzerinden kendilerine de gönderilmesi için Facebook ve Twitter hesaplarını verenler dahi oldu.
ŞURA’DA KONUŞULDU
HÜRSES muhabirlerinin bu haber ile uğraştığı saatlerde Antalya’nın Manavgat ilçesinde toplanan 19. Milli Eğitim Şurası’nda Okul Güvenliği’ne ilişkin alınan tavsiye kararlarından bazıları şöyle:
*Her okul için kapsamlı bir okul güvenliği eylem planı hazırlanmalı ve bu kapsamda; okulun ve çevresinin risk analizi yapılmalıdır. Bu bağlamda okul güvenliği açısından risk grubuna giren okullara yönelik süreç odaklı önlemler alınmalıdır. *Okul güvenliğine katkı sağlayan öğrenci, veli ve okul çalışanları ödüllendirilmelidir. *Okul güvenliği konusunda uzmanlar yetiştirilmeli ve bu uzmanlar il veya ilçe düzeyinde istihdam edilmelidir. *Okulda fiziksel güvenliği sağlamak amacıyla, bütün okullarda güvenlik görevlisi ve sağlık personeli hizmet alımı yoluyla görevlendirilmelidir. Büyük okullarda daha fazla güvenlik sorunu yaşandığı göz önünde bulundurularak, okul arsalarının ve büyüklüğünün belirlenmesinde nüfus hareketliliği dikkate alınmalı, okullar optimal büyüklükte olacak şekilde planlamalıdır. *Okul giriş-çıkış saatlerinde okul çevresinde trafik polisi ve gönüllü trafik denetmenleri görevlendirilmelidir. Okul çevresindeki yaya geçitlerinde öğrencilerin görevlendirilmesinden vazgeçilmelidir. *Okul çevresinin daha güvenli bir yer haline gelebilmesi için yerel emniyet güçlerinden destek alınmalı, kurumlar arası işbirliği arttırılmalıdır. Okulun kendi başına baş edemediği güvenlik konularında emniyet güçlerinden yardım alınmalıdır. *Okul giriş-çıkışları ve çevresinin güvenliği için, okul giriş-çıkış noktalarının sayısı sınırlandırılmalı, okul içi ve çevresinde denetimi arttıracak önlemler alınmalı (ziyaretçi kartı, kamera, duman sensörü, metal detektör vb.) ve öğrencilerin okula istenmeyen araç-gereç ve suç aleti getirmelerini önlemek için denetimler yapılmalıdır. *Düzenlenen yetiştirme ve destekleme kurslarında öğretmenlerin nöbet görevi tanımlanmalıdır. *Öğrenci disiplin yönetmelikleri gözden geçirilmeli; başta uyuşturucu kullanımı (esrar, eroin, bonzai vb.) olmak üzere öğrencilerde gözlenen istenmeyen davranışları önlemek amacıyla yönetmelik maddelerinde caydırıcılığı arttırıcı düzenlemeler yapılmalıdır. *Güvenlik açısından öğrencilerin evlerine en yakın okula devam edebilmeleri için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır. *Okul personeli ve öğrencilere yönelik şiddeti önlemek amacıyla caydırıcı ve uygulanan yaptırımları ağırlaştırıcı nitelikte yasal düzenlemeler yapılmalıdır.
Yorumlar
Kalan Karakter: