Mimarlar Odası Antalya Şubesi, yangınların ardından tarihi yapıların korunmasına yönelik bilimsel ve sürdürülebilir yangın güvenliği politikalarının acilen hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.
“Kaleiçi, Ortak Kültürel Mirasımızdır”
Açıklamada, tarihi M.Ö. 133’e dayanan Kaleiçi’nin Selçuklu, Osmanlı ve Rum mimarisinin izlerini taşıyan önemli bir kültürel miras alanı olduğuna dikkat çekildi. Yangın ve deprem gibi doğal afetlerin bu mirası tehdit ettiği ifade edilerek, yapıların korunması için ivedilikle özel önlemler alınması çağrısı yapıldı.
“Yangın Güvenliği, Tarihi Dokuya Zarar Vermeden Sağlanmalı”
Mimarlar Odası, tarihi yapıların yangına karşı korunmasında pasif ve aktif güvenlik önlemlerinin büyük önem taşıdığını ifade etti. Ancak bu önlemlerin, yapıların özgün mimarisine zarar vermeyecek şekilde uygulanması gerektiği belirtildi. Kullanım amacı değişen yapılarda, fonksiyona uygun yangın senaryolarının hazırlanması ve bu doğrultuda önlemlerin belirlenmesi gerektiği aktarıldı.
“Genel Otel Mevzuatı Tarihi Yapılar İçin Uygulanamaz”
Oda, son dönemlerde özellikle Bolu Kartalkaya’daki otel yangını sonrası hazırlanan genel yangın yönetmeliklerinin, tarihi yapılar için geçerli olmadığını vurguladı. "Bu yapılardaki 100 yıllık kapılar, dolaplar sökülerek sergilenemez; ahşap yapılar betonarmeye dönüştürülemez. Bu tür uygulamalar kültürel mirasın tahribatına neden olur" ifadelerine yer verildi.
“Bakanlık Tarihi Yapılar İçin Özel Yangın Yönetmeliği Hazırlamalı”
Kültür ve Turizm Bakanlığı’na çağrıda bulunan Mimarlar Odası, kentsel sit alanlarındaki tüm tarihi yapılar için, yapıya özel yangın güvenliğini sağlayacak yeni ve bilimsel temelli bir yönetmeliğin acilen hazırlanarak yürürlüğe girmesi gerektiğini söyledi.
Mimarlar Odası Antalya Şubesi, yangın güvenliği konusunda yürütülecek her türlü çalışmaya destek vermeye hazır olduklarını da açıkladı.
Yorumlar
Kalan Karakter: