3. Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD) Olağan Toplantısı Su Otel’de gerçekleştirildi. Ekonomi ve piyasalardaki 2025 yılı beklentilerinin tartışıldığı toplantıda Yatırım Finansman Menkul Değerler A. Ş. Baş Ekonomisti Erol Gürcan, Yatırım Finansman Menkul Değerler A. Ş. Direktörü Dr. Nuri Sevgen ve Yatırım Finansman Menkul Değerler A. Ş. Kurumsal İletişim Direktörü Dr. Barış Esen konuk olarak yer aldı.
‘Bu Yılın Teması Küresel Tarafta Ayrışma’
Su Otel’de gerçekleştirilen toplantıda 2025 yılı beklentileri hakkında düşüncelerini aktaran Yatırım Finansman Menkul Değerler A. Ş. Baş Ekonomisti Erol Gürcan, "Türkiye için temayı biz bu sene 'Kara Göründü' olarak adlandırdık. Henüz karaya varmış değiliz. Türkiye'deki yüzyıllık enflasyon ortalaması yüzde 23. Önümüzdeki süreçte enflasyon devam ettiği dönemlerde özellikle yüzde 20'nin aşağısına gelmek ciddi derecede zor olacak" dedi. Bu yılın temasını 'Küresel Tarafta Ayrışma' olarak özetlediklerini belirten Gürcan, küresel tarafa bakıldığında her ülkenin her bölgenin farklı hikâyelerinin söz konusu olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Amerika'da Trump döneminin yeniden başlamasıyla birlikte Amerika'da aslında pozitif ayrımcılığı önceleyecek bir başkan var. Bu durumda 2025 yılında hem büyüme anlamında hem de finansal piyasaların seyri açısından Amerika'nın daha pozitif ayrışmasını, diğer ülkelere karşı daha güçlü seyretme ihtimalinin olduğunu artırıyor” dedi.
'Kara Göründü Ama Karaya Varmış Değiliz'
Türkiye'nin de içinde bulunduğu gelişmekte olan ülkeler açısından enflasyonun daha zorlu bir görünümde olduğunu belirten Gürcan sözlerini şu şekilde sürdürdü “Bu da aslında sermaye hareketleri açısından Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin bir miktar daha riskli olacağı, sermaye hareketleri açısından da 2025 yılının çok da pozitif bir yıl olmayacağını gösteriyor” dedi. 2025 yılının ekonomik açıdan da ayrışma yılı olacağını aktaran Gürcan, “Biz yüksek enflasyon sorununu aslında 2000'li yılların başında çözmüştük ve paradan da altı sıfırı atmıştık. Ancak biz yine kendi kendimize çıkarttığımız bazı sorunlarla birlikte enflasyonu bir kere daha patlattık. Şimdi tekrar düşürmeye çalışıyoruz. O yüzden Türkiye için temayı biz, 'Kara Göründü' olarak adlandırdık. Henüz karaya varmış değiliz. Hedef hala ilerde, liman hala ilerde. Türkiye'deki yüzyıllık enflasyon ortalaması yüzde 23. Önümüzdeki süreçte enflasyon devam ettiği dönemlerde özellikle yüzde 20'nin aşağısına gelmek ciddi derecede zor olacak. Asıl yapışkanlı katılımı orada göreceğiz. Çünkü genlere işlenmiş yüksek bir enflasyon eşiği sınırı var” ifadelerini kullandı.
'TÜRKİYE BUNLARI HAK ETMİYOR'
Yatırım Finansman Menkul Değerler A. Ş. Direktörü Dr. Nuri Sevgen’de, her halkın bazı hassasiyetleri olduğunu dile getirerek şunları kaydetti:" 2025 yılının başından beri dolar bazında yüzde 1. 61 kadar bir kayıp yaşamışız. Dolar 2025 yılsonu beklentisine baktığımızda genel itibariyle yılsonu piyasada faiz oranı yüzde 31, yılsonu dolar kuru da 46 civarında bekleniyor. Bu rakamlar değişebilir. Dolar/TL Merkez Bankası politika faizi beklentilerine baktığımızda Bloomberg tahminlerinde 2025 yılı sonunda 25.80 gibi beklentisi varmış. Yine kur tahmini de 41 civarında bekleniyor. Potansiyel olarak analiz hedeflerine göre 12 aylık getiri potansiyelinde Türkiye, dünyada en yüksek getiri potansiyeline sahip hisse üyesi olarak çıkıyor. Türkiye'yi dünyada bilmeyen birçok yatırımcı var. Yabancı yatırımcıyı Türkiye'de ilk baktığı şey kredi notudur. Türkiye bu konuda oldukça spekülatif. Ermenistan, Dominik Cumhuriyeti, Güney Afrika, Jamaika, Bangladeş, Senegal'le aynıyız. Türkiye bunları hak etmiyor"
'SİLAHLI ÇATIŞMALAR 80 YILIN ZİRVESİNDE'
Yatırım Finansman Menkul Değerler A. Ş. Kurumsal İletişim Direktörü Dr. Barış Esen’de dünyanın bu yıllarda daha tehlikeli bir hale geldiğini belirterek, “Dünyada silahlı çatışmaların sayısı son 80 yılın zirvesinde. Soğuk savaştan sonra 1989'dan 2023'e kadar silahlı çatışmaların sayısı artmıştır. Biz dolardan, ekonomiden, kurdan bahsediyoruz ama savaşın da bir ekonomisi var. Dünyadaki savunma harcamaları artıyor. Dünyanın jeopolitik risk haritasına baktığımızda Türkiye bir ateş çemberinin içerisinde” dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: