23-27 Ekim tarihleri arasında kapısını açacak olan 10. YÖREX fuarına 7 bölgeden 81 ilin yanı sıra, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti(KKTC), 18 kalkınma ajansı, 150 civarında oda ve borsa ile toplam 600 civarında katılımcı firma, kurum ve kuruluşun yer alacak. YÖREX, fuarının basın toplantısı ATB binasında gerçekleştirildi. Basın toplantısına ATB Başkanı Ali Çandır, ATSO Başkanı Davut Çetin, ANFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bıdı, yönetim kurulu üyeleri ve basın mensupları katıldı. 11 yıl önce Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin(TOBB) başlattığı ‘Kriz varsa, çare de var’ iletişim kampanyasından yola çıkarak yöresel ürünler projesini ürettiklerine dikkat çeken Başkan Çandır, “Sizin Oraların Nesi Meşhur? özdeyişimizden hareketle faaliyetlerine başladığımız YÖREX Fuarı ise bu projenin ürünlerinden biridir” dedi. Çandır, YÖREX ile yöresel ürünler ve coğrafi işaretlerin ülke gündemine alınmasına, yerel yönetimlerin bu konuda faaliyetlerde bulunmasına, yerelde kalkınmanın yolunun, yerinde kalkınmadan geçtiğinin anlaşılmasında katkı verdiklerini vurguladı.
COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜN SAYISI
11 yıl önce 109 olan coğrafi işaretli ürün sayısının bugün 453’e ulaştığını ifade eden Ali Çandır, “Tescil için işlem gören 415 ürünü de kapsam içinde düşünürsek potansiyeli 3 bin civarında olan yöresel ürünlerimizin yaklaşık 3’te 1’ine tescil anlamında temas etmişiz. Coğrafi işaretli ürünlerimizin bu dönemde sadece 3’ü (Antep Baklavası, Aydın İnciri ve Malatya Kayısısı) AB’de tescil ettirilmiştir. Bu arada 15 ürün de tescil aşamasındadır. Bu durum bizler için bir bakımdan sevindirici diğer bakımdan ise kat etmemiz gereken daha çok yolumuzun olduğuna işaret etmektedir” şeklinde konuştu.
AB KORUMASINDA 3 ÜRÜNÜMÜZ VAR
Enstitünün kurumsallığı ile faydalar sağlayacağına dikkat çelen Çandır, “10 yıl önce coğrafi işareti ve çeşitlerini tanıtmaya çalışırken bugünlerde AB koruması altında 3 ürünümüz bulunduğunu ve tescil için 15 ürünümüzün başvuru aşamasında olduğunu konuşuyoruz. Üstelik bu sayının yetersiz olduğunu da dile getiriyoruz. Oysaki coğrafi işaretler Fransa ve İtalya’da 100 yılı aşkın bir geçmişe ve bunun yanı sıra tabandan örgütlenmenin temeli olan kooperatifçilik anlayışına sahip bulunmaktadır” dedi.
PEYNİR ATÖLYESİ OLUŞTURACAĞIZ
Bu yıl YÖREX’e, TOBB’un katkılarıyla üreticiler, firmalar ve ulusal market zincirleriyle yüz yüze görüşme imkanı sağlamanın yanında, coğrafi işaretler konulu panel ve tecrübe paylaşımı etkinlikleri düzenleyeceklerinin altını çizen Çandır, coğrafi işaretli ve işaret başvurusunda bulunmuş peynirlerin sergilendiği özel bir alan oluşturacaklarını ifade etti. Çandır, “Herkesin bu konudaki potansiyelimizi görmesini arzuluyoruz. Bu alanda peynir atölyesi gerçekleştireceğiz. Özellikle çocuklarımız ve gençlerimizin peynirin nasıl yapıldığını görmelerini istiyoruz. Yani üretimi ve üretmeyi göstermek istiyoruz. Tadım etkinlikleriyle zenginliklerimizin farkını, tadanların öğrenerek bulmalarını diliyoruz” dedi.
YÖREX’İN TAKLİDİ YAPILIYOR
YÖREX gittikçe gelişiyor ve büyüyor, Antalya’nın önemli bir markası olduğunu belirten Antalya Ticaret ve Sanayi Odası(ATSO) Başkanı Davut Çetin, YÖREX’in gittikçe gelişip büyüdüğünü ve Antalya’nın önemli bir markası haline geldiğini ifade etti. Yöresel ürünler pazarlarının taklidinin yapıldığını söyleyen Çetin, “En büyük şikayetlerimizden biri yöresel ürünlerle ilgili çok değişik pazarlar açılıyor Antalya’da. Bunlar ne hijyeni var, ne de kayıt altına alınabiliyor. Çoğu yöresel ürün olmayan ürünler taklit ürünler satılıyor. Bunlara taviz vermememiz gerekiyor. Burada markamızı varken diğer yöresel ürünlere taviz vermememiz gerekiyor. Buna yerel yöneticilerin dikkat etmesi gerekir” şeklinde konuştu.
Yorumlar
Kalan Karakter: