Öğrenciler, ailelerine yük olmak istemedikleri için genellikle sigortasız ve güvencesiz işlerde çalışıyor, bu da çalışma alanlarını sınırlı hale getiriyor.
Yarı zamanlı işlerde çalışan öğrenciler, otel organizasyonları, komilik, garsonluk gibi geçici işlerde çalışarak hem eğitimlerini sürdürüyor hem de geçimlerini sağlamaya çalışıyor. Bazı üniversiteler, öğrencilere yarı zamanlı iş imkânları sunarken, bu olanaklar her öğrenciye ulaşamıyor.
"Aileye Yük Olmak İstemiyorum"
Akdeniz Üniversitesi öğrencisi Emre Kaya, yurtlarda kalan öğrencilerin bir nebze rahat olduğunu ancak barınma sorunu yaşayan öğrencilerin çalışmadan ay sonunu getirmekte zorlandığını belirtiyor. Kaya, "Ben de yarı zamanlı kuryelik yapıyorum. Kira, ev masrafları, faturalar derken ailemden gelen destek bir yere kadar yetiyor. Hem aileme yük olmak istemiyorum hem de kendi ayaklarım üzerinde durmaya çalışıyorum" dedi.
"Çalışmayan Okuyamaz, Durum Herkes İçin Aynı"
Akdeniz Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi birinci sınıf öğrencisi İlayda Yılmaz ise yurtta kalan öğrencilerin de maddi sıkıntılarla boğuştuğunu dile getiriyor. Yılmaz, "Dışarıda bir kahve kaç para olmuş, biz de mecbur çalışıyoruz. Artık tüm öğrenciler çalışmadan okuyamıyor" diye konuştu.
"Döviz, Öğrenciler Arasında Eşitsizlik Yaratıyor"
Yabancı öğrencilerle Türk öğrenciler arasındaki maddi farklara da değinen Akdeniz Üniversitesi öğrencisi Melisa Arpacı, dövizle destek alan yabancı öğrencilerin çalışmak zorunda kalmadığını, bunun ise Türk öğrenciler arasında eşitsizlik yarattığını söyledi. Arpacı, "Yabancı öğrencilerin suçu yok, ama dövizle gelen destek, onların bizim yaşadığımız zorlukları yaşamamasına neden oluyor" diyerek durumu özetledi.
Yorumlar
Kalan Karakter: