Antalya’nın birçok sorunu arasında en çok öne çıkanlardan birisi de trafik ve buna bağlı problemler olarak öne çıkıyor. Trafiğin nasıl çözüleceği konusunda ise birçok çalışma yapılıyor. Bu çalışmalardan birisi de dijital simülasyonlar ile trafiğin nasıl daha güvenli ve akışkan haline gelmesi noktasında yürütülen teoriler ve uygulamalar olarak öne çıkıyor.
Konuyla alakalı konuşan ulaştırma uzmanı Doçent Doktor Sevil Köfteci Antalya’nın bir trafik problemi olduğunu ifade ederken: ‘‘ trafik sorunu bir çok sebepten dolayı karşımıza çıkabiliyor. Biz bunu özel yazılımlar ile elde edilen simülasyonlar ile ortadan kaldırmak için çalışıyoruz. Trafiğin neden olduğunu ve nasıl bu sorunun ortadan kalkabileceğini hesap etmeye gayret ediyoruz’’ dedi.
Yol yapım taraftarı değiliz
‘Antalya gibi yoğun göç alan yerlerde trafik sorunu olması muhtemeldir’ diyen Doçent Doktor Sevil Köfteci: ‘‘Ancak biz yol yapım taraftarı değiliz. Bir ulaşım uzmanı olarak ‘ne kadar yol o kadar araba demek’ olduğunu biliyoruz. Bunun en köklü ve etkili çözümü toplu taşımadır. Toplu taşıma sistemi ve toplu taşıma kullanımı artarsa bu iş daha kolay çözülür. O yüzden vatandaşları toplu taşımaya yönlendirmek için yerel yönetimlerin çalışmalar yapması trafiği sorun olmaktan çıkaracak en önemli eylem olarak öne çıkıyor’’ diye konuştu.
Doğu-batı aksı sıkıntılı
Doçent Doktor Sevil Köfteci: ‘‘Antalya’nın sorunu doğu-batı eksenindeki ulaşım sıkıntısıdır. Kuzey güney ekseni de tabi ki trafiğin yoğun olduğunu bir güzergah ancak doğu batı aksını rahatlatırsak Antalya genelinde trafiğin çok ciddi şekilde rahatladığın görebileceğiz diye düşünüyoruz. Lara- Konyaaltı arası bu şehrin en önemli ulaşım yolu ve dolayısıyla en çok rahatlatılması gereken arter olarak görünüyor’’ ifadelerini kullandı.
İmar yola göre yapılmalı
‘’Önce bina yapılıyor yol binaya göre şekil alıyor. Bu çok yanlış’’ diyen Sevil Köfteci: ’’Binaların yola göre yapılması gerekiyor. Geçmiş dönemde yapılan binaların artık değişmesi imkansıza yakın, ama bundan sonraki süreçte yapılacak olan yapıların yollar baz alınarak planlaması çok ciddi önem arz ediyor. İmar planlarının ol temelli yapılması şarttır ‘’ ifadelerine yer verdi.
Kazalar trafiği kilitliyor
‘Öncelikle sorunun sebebini anlamak gerekiyor’ diyen Köfteci: ‘‘ Yol neden yoğun trafiğe maruz kalıyor sorusunu sormak gerekiyor. Buna göre de çalışmalar yapıyoruz. Bunlardan birisi de trafik güvenliğinin sağlanamaması oluyor. Yolda kaza çok oluyorsa bu kazaların sebebini araştırıyoruz. Mesela ani bir viraj sonrasında gelen trafik ışıkları veya dengesiz yükselti farkları var ise bunlar kazalara sebep olabiliyor. Bu kazalar da zaten zor akan trafiği kilitleyebiliyor. Bunun önüne geçebilmek için çok kaza olan yerlerde kazaların sebebini anlayıp simülasyonlar ile bu sorunu ortadan kaldırmak bizim hedeflerimizden birisi’’ ifadeleri kullandı.
Etki büyük yatımlar ile sağlanıyor
Simülasyonda trafiğin neden olduğunu anlamaya çalıştıklarını ifade eden Doktor Sevil Köfteci: ‘‘ Park edilen araçlar bunun bir örneği olabilir. Simülasyonda park eden araçları kaldırdığımızda trafiğin nasıl aktığını görüyoruz. Sorun o ise yetkililer ile görüşüp bunun için önlem alınası gerektiğini söyleyebiliyoruz. Ya da toplu taşıma araçlarının duraklarını ceplere alınması ve bu yapıldıktan sonra trafiğin nasıl şekil adlığını dijital senaryolar aracılığıyla anlayabiliyoruz. Bunun yanında, dur-kalklar trafiği etkiliyorsa kavşakları kaldırıp battı-çıktı ile dur kalkları sıfıra indiriyoruz. Bunların yanında köprülü kavşaklalar da kuyruk mesafesini sıfıra indirerek dur-kalkları olabildiğince en aza indiriyor. Tabi bu battı çıktı ve köprülü kavşaklar demek ciddi yatırımlar anlamına geliyor. Ama gel gör ki dijital senaryolarda bunların en büyük etkiyi sağlayan hamleler olduğunu görebiliyoruz’’ diye konuştu.
Hedef A kalite
A, B, C, D ve E olarak trafik kalitesinin sınıflandırıldığını ifade eden Sevil Köfteci: ‘‘ Hizmet kalitesi bizim trafiğin ve trafikteki akışkanlığı ölçtüğümüz derecelendireme harfleri olarak tanımladığımız bir olgu. Amacımız kalitenin A seviyesine çıkması. Ancak tabi yolun ve muhitin yapısına göre bazen en iyi durumun B veya C olduğu durumlar da olabiliyor. Biz dijitali, teknolojiyi ve bilgisayarları kullanarak bu sorunu en aza indirmek için çözümler bulmaya çalışıyoruz’’ ifadelerini kullandı.
Yorumlar
Kalan Karakter: