Telgraf İstasyonu müzeye dönüşecek
ANTALYA'nın Kaş ilçesinde bulunan Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk telsiz telgraf istasyonunda bulunan eserlerin sergileneceği 'Abdülhamit Han Telgraf ve Telsiz Müzesi'nde çalışmalar başladı


Proje çalışmalarını, Antalya Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı Taşınmaz Kültür Varlıkları Birim Sorumlusu Cemil Karabayram, BAKA Genel Sekreteri Volkan Güler ve Patara Kazıları Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Havva İşkan Işık yerinde inceledi. Kazı Başkanı Prof. Dr. Havva İşkan Işık, Osmanlı'nın ilk telsiz telgraf istasyonunda ortaya çıkan buluntular ve çalışmalar hakkında bilgi verdi. Heyet, inşaat ve restorasyon çalışmaları hakkında da inşaat mühendisi Mustafa Başkal'dan bilgi aldı.
Osmanlı'nın ilk telsiz telgraf istasyonundaki kazılarda ortaya çıkarılan eserlerin, oluşturulacak Abdülhamit Han Telgraf ve Telsiz Müzesi'nde sergileneceği kaydedildi. 10 milyon liralık bir bütçe ayrılan proje kapsamında müze çalışmasının 6 milyon liraya ihale edildiği belirtildi. Prof. Dr. Havva İşkan Işık başkanlığındaki kazı ekibinin titiz bir çalışma yürüttüğü ve iğneyle kuzu kazar gibi çalıştığı bölgede ortaya çıkarılan eserlerin ve tarihin gelecek kuşaklara taşınmasının amaçlandığını söyleyen yetkililer, kazı ve restorasyon çalışması sonrasında Patara ile Derne arasındaki 850 kilometrelik mesafede iletişim sağlayan, 1906 yılında inşa edilmiş Patara Telsiz Telgraf İstasyonu'nun telsiz ana istasyonu, tesisat binası, lojman binası, telsiz kulesinin tekrar ayağa kaldırılacağını aktardı. 1911 yılında İtalyanların bombaladığı Patara Telsiz Telgraf İstasyonu'nun çevre düzenlemesi ve elektrik kurulumu ile yeni bir müzeye dönüşeceği ve 110 yıl sonra yeniden ayağa kaldırılacağı belirtildi.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: