Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, Türk Hava Yolları’nın (THY) uçak kargo navlun ücretlerine yüzde 12 oranında gizli zam yaptığını bildirdi. Çandır, coğrafi işaret almak için mücadele ettikleri Finike portakalının ise bölgede açılan taş ve maden ocakları yüzünden ciddi risk altında kaldığını da vurguladı. Çandır, yaş meyve sebze, üreticisinden bedavaya bile alınsa o ürünün sofraya gelmesi için kilogram başına ortalama 2-2,5 TL civarında bir maliyet oluştuğunun altını da çizdi. Çandır, Tarım Konseyi tarafından hazırlanan ve Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik başta olmak üzere ilgili tüm bakanlıklara birebir sunulan acil önlemler ve iyileştirici önlemler başlıklı rapor sunmalarına karşılık henüz bir somut atılmamasını eleştirdi.
THY KARGOYA ZAM YAPTI
THY’den lojistik destek beklerken Euro yerine dolara geçmesi sıkıntı yaşandığına dikkat çeken Başkan Çandır, ATB’nin Şubat ayı olağan meclis toplantısında yaptığı konuşmada, “Rusya Federasyonu ile yaşanan sorunlar nedeniyle zor durumda olan sektöre, para birimi değişikliğini gerekçe göstererek yüksek oranda bir zam yapmak, hali hazırda kriz döneminde bulunan sektörün yeni pazar arayışlarının da başlamadan bitmesi anlamına gelmektedir. Yine, üyelerimiz önümüzdeki dönemde yoğunlaşan çek ödemeleri ve kredi ödeme zamanlarının yaklaştığını ifade etmektedirler. Açıkçası sektörün yaşanan olaylar sonrasında sıkıştığını belirten üyeler, yaşananlar sonrası Ankara‘dan gelecek müjdeli haberleri beklediklerini ifade etmektedirler” dedi.
PORTAKALA OCAK RİSKİ
Finike Portakal’ının 160 ton üretildiğini ve Türkiye’de üretilen 1.8 milyon portakalın yüzde 1’i bile olmadığını hatırlatan ATB Başkanı Ali Çandır, “Coğrafi işaret alalım, hakkını savunalım derken, bir taraftan da çok fazla bir niteliği olmayan kireç taşı nedeniyle Finike Portakalı ciddi risk altında. Bunun dışında Torosların bulunan sedir ağaçlarının da taş ve maden ocakları yüzünden risk altında. Yine Finike bölgesine ait sedir balı da risk altındadır. Tabi bu ara Finike Belediyesi ise Finike Portakalı Festivali yapmaya çalışıyor. Ama diğer taraftan kireç taşı yüzünden çok fazla bir ekonomik değeri olmadığı söyleniyor. Dolayısı ile Finike Portakalı şu anda risk altındadır” şeklinde konuştu.
YAŞ MEYVE SEBZEDE MALİYET
Son dönemde gündemden düşmeyen yaş meyve sebze fiyatlarının 3. Meslek Komitesinin talebi üzerine sektörel analiz toplantısıyla derinlemesine tartışıldığını hatırlatan Başkan Çandır, “Tarım ürünlerinin tarladan sofraya ulaşana kadar geçirdiği tüm aşamaları da sektör temsilcilerinden dinledik. Girdilerinden, işlenmesine; firesinden, iadesine ve nihayet vergilendirilmesine kadar tüm maliyet unsurları detaylarıyla konuştuk. Yaş meyve sebzenin tarladan sofraya ilerleyişindeki fiyat mekanizmaları sektörün tüm taraflarınca irdelendi. Sonuca dair bir öz oluşturması bakımından hesaplandı ki; yaş meyve sebze, üreticisinden bedavaya bile alınsa o ürünün sofraya gelmesi için kilogram başına ortalama 2-2,5 TL civarında bir maliyet oluşmaktadır” dedi.
ACİL EYLEM PLANI BEKLENİYOR
ATB Başkanı Çandır şöyle konuştu: “Bugüne kadar hava koşullarının da olumsuz seyretmesiyle nispi olarak arzın azaldığı bir dönemden geçtik. Ancak bu günlerde hava sıcaklarının yükselmesiyle hızla artacak olan üretim arzının piyasalarda için ciddi bir sorun yaratacağı kesindir. Sektörümüz açısından daha sorunlu bir döneme girerken devletimizden somut ve hissedilir adımlar atmasını beklemekteyiz.
Bu amaçla Antalya Tarım Konseyi tarafından hazırlanan ve Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik başta olmak üzere ilgili tüm bakanlıklara birebir sunulan acil önlemler ve iyileştirici önlemler başlıklı raporumuzun bir an önce dikkate alınmasını beklemekteyiz. Sektörün gözü kulağı Ankara’ya odaklanmış durumdadır.”
Yorumlar
Kalan Karakter: