Antalya’daki Suriyeliler ülkelerindeki savaş bitmeden Antalya’dan gitmek istemiyorlar. Ağırlıklı tarım sektöründe çalışan Suriyeliler, ya amele pazarlarında ya da amele çavuşları aracılığıyla iş buluyor. Bunlardan biri de 25 yaşındaki Fatma Hora. 17 yaşındaki erkek kardeşiyle seralarda çalıştığını, bekar olduğunu anlatan Fatma Hora, 6 kişilik ailesiyle birlikte iki yıldır Türkiye'de olduklarını, son 1 yıldır da Antalya'da yaşadıklarını söyledi. Türkçe'yi Türkiye'de öğrendiğini, kiraladıkları bir evde kaldıklarını anlatan Fatma Hora, şöyle dedi:
İŞ BULMAK İÇİN ANTALYA'YA GELDİK
"Bizi Antalya'dan göndermek istediklerini duyduk. Ama bizim ülkemizde savaş var. Savaştan kaçıp Türkiye'ye sığındık. Ülkemizde can güvenliğimiz yok. Sınır illerde çalışabileceğimiz bir iş de yok. Mecburen iş bulabileceğimiz bir şehir olan Antalya'ya geldik. Burada alnımızın teriyle elimizin emeğiyle çalışıp yaşam mücadelesi veriyoruz."
TARLADA ÇALIŞMAYI ANTALYA'DA ÖĞRENDİM
Fatma Hora ile birlikte serada marul kesip taşıyan kardeşi Levent Hora da savaş nedeniyle iki yıldır ülkesinden uzakta olduklarını söyledi. Önce Hatay'a, ardından Antalya'ya geldiklerini anlatan Levent Hora, "Hatay'da 1 yıl kaldık. 6 kişilik aileyiz, iş olmayınca mecburen başka bir yere gitmeye karar verdik. Antalya'ya bizden önce gelen akrabalarımız vardı. Onların peşinden biz de geldik. Ben daha önce hiç tarlada çalışmamıştım. Tarım sektöründe çalışmayı Antalya'da öğrendim. Lise mezunuyum. Hayalim öğretmen olmaktı. Ama bu hayalim savaş nedeniyle gerçekleşmedi. Savaş benim geleceğimi ve hayallerimi de çaldı. Suriyelileri Antalya'dan göndermek istiyorlar ama biz gitmek istemiyoruz. Bizim kimseye zararımız yok. Bizi bazıları işlerini aldığımız gerekçesiyle istemiyor. Ama biz kimsenin işini almış değiliz. Biz 6 kişilik bir aileyiz ve sadece ablamla ben çalışıyoruz. Diğerleri iş olmadığı için çalışamıyor" diye konuştu.
AMELE PAZARINDA TOPLANIYORLAR
Sebze tüccarı Sinan Kozak da Antalya'daki seralarda ve toptancı halde ağırlıklı olarak Suriyelilerin çalıştığını söyledi. Tarım sektöründe çalışacak işgücü eksikliği nedeniyle Suriyelilerin çalıştığını anlatan Sinan Kozak, nasıl irtibata geçildiğini de şöyle anlattı:
"Antalya'da her gece sabaha karşı toptancı sebze ve meyve halinin önünde Suriyelilerden oluşan amele pazarı kuruluyor. Bu pazarda her gün 300-400 kişi toplanıyor. Tarım sektöründe işçi ihtiyacı olan bu pazara gelip istediği kişiyle anlaşıp çalıştırıyor. Kadınlara ortalama 40 lira, erkeklere 45 lira yevmiye veriliyor. Buna karşılık amele pazarı yerine amele çavuşları ile irtibat kurularak da işçi temin edilebiliyor. Eğer işçiyi amele pazarı yerine çavuş aracılığıyla temin ederseniz, işçi başına amele çavuşuna 5 lira komisyon ödeniyor."
BEDAVA EV VE AYLIK 1000 LİRA MAAŞ
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Meclisi Tarım Meslek Grubu üyesi Hüseyin Baytak, tarım sektöründe kesme çiçek ve serada dal kesme ve ortakçı sisteminde son yıllarda çok büyük eleman sıkıntısı yaşandığı ve Suriyelilerin gelmesiyle bu sıkıntının bir nebze çözüldüğünü söyledi.
Bu yıl Suriyeliler gelmese üretimde bile sıkıntılar olabileceğinden bahseden Baytak, "Suriyelilerin bence en azından tarım sektöründe çalışması lazım. Çünkü bu insanların hayatlarını da idame ettirmesi lazım. Hükümet bunları mülteci olarak alırken altyapısının oluşması lazımdı. Sonuçta bu insanlar aç ve karınlarını doyurmalı. Bu işler de bence çok uygun. Üretimimiz açısından çok önemli çünkü hem geçici hem de dalbaşı eleman bulmada büyük sıkını yaşıyorduk. Şimdi Suriyeler'in gelmesiyle bu sıkıntı büyük ölçüde aşıldı" dedi.
DOĞU VE GÜNEYDOĞU'DAN GELMİYORLAR
Daha önce bu sektörde Doğu ve Güneydoğu'dan gelen insanların artık gelmediğini ve geriye göçün başladığını kaydeden Baytak, "O yüzden Suriyeliler'in kesinlikle tarım sektöründe birebir uygulama, arazide çalışması lazım. Hem onlar iççin ideal bir iş hem de bizim tarım sektöründe yaşadığımız elaman sıkıntısının giderilmesi için önemli" diye konuştu.
ÇALIŞANLARIN YÜZDE 30'U SURİYELİ
Antalya'da sera ve pamuk tarlası gibi alanlarda Suriyeli çalışan oranının yüksek olduğunu söyleyen Hüseyin Baytak, kesme çiçek sektöründe bu oranın yüzde 30'u aştığını kaydetti. Sektörde büyük rahatlama sağlandığını belirten Baytak, diğer çalışanlara olduğu gibi Suriyelilere de hemen sera kenarında ev verildiğini, kira alınmadığını, elektrik ve su gibi ücretlerin alınmadığını ve aylık en az 1000 lira ücret ödendiğini söyledi. Seralarda bu rakamın daha da arttığını söyleyen Baytak, "Yani şehir merkezinde de çok görünmüyorlar. Tarımda müsaade edilmesi lazım. Buradan gönderildikten sonra nereye gidecekler? Çünkü bu insanların yaşamaya ihtiyacı var ve zor durumdalar, ayrıca her şartta çalışıyorlar" dedi. İnşaatlarda Suriyeler'in çalıştırılmasına ilişkin kaçak işçiye yönelik denetimlerin sıkı olduğunu kaydeden Muratpaşa İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Adnan Saraç da hafriyat alanı gibi inşaat kollarında çalıştırılıyor olabileceklerini söyledi. ATSO Başkanı Çetin Osman Budak ise kayıtdışı işçilikle mücadele yürütülürken, kayıtlı çalışandan yana olduklarını söyledi.
Yorumlar
Kalan Karakter: