Genital siğiller, adını çokça duyar olduğunuz HPV (İnsan papilloma virüsü) nedenli lezyonlardır. Yüzelli civarında HPV tipinin 30 kadarı cinsel bölgelerde siğillere neden olurlar. Siğiller bazen kaşıntı, ağrı, kanama gibi belirtiler verebilir. Genital bölgedeki varlığı hem erkekte hem de cinsel partnerinde tedirginlik kaynağı olabilir. Uzun süre beklemeyle (Örneğin 1 yıl) kendiliğinden kaybolanlar görülse de çoğu erkekte siğillerin sayıları ve boyutları artmaktadır.
Penis, torba derisi, kasıklar, makat çevresi gibi alanlarda üzeri düzensiz tek tek, ya da karnıbahar benzeri görünümde plak şeklinde yapılar siğili akla getirmelidir.
Siğillerin tedavisi nedir?
Tıpta belki de en fazla tedavi seçeneği sunulan hastalıkların başında gelir. Bağışıklık uyarıcı ya da yakıcı kremler ve dondurma yöntemleri uzun haftalar süren uygulamalar veya çoklu seanslar gerektirir. En kısa ve etkin tedavi yöntemi cerrahidir. Teknolojinin bize sunduğu son gelişme ise sağlam çevre dokuları koruyarak, sadece siğil dokusunun CO2 Lazer’le buharlaştırılması işlemidir.
Lokal uyuşturucu krem uygulaması sonrası, kıldan ince iğne ucuyla siğil tabanına anestezi verilir. Hastayla sohbet ederken, konforlu bir şekilde siğiller yok edilebilir. Tedavi alanındaki deri daha açık renkte iyileşebilir. Tedavi sonrasında ağrı minimaldir veya yoktur. Antibiyotikli ve takiben epitelizan kremlerle iyileşme desteklenir. Çoğu zaman tek seansta tedavi sonlanır. Yeni siğiller çıkarsa, onlar da aynı yöntemle yok edilebilir.
Yıllanmış genital siğilleri çirkin bir aksesuar olarak taşımaya hiç gerek yok. Tedavi edilmediğinde yüksek bulaştırıcılığın yanı sıra, genital bölge temizliği sırasında kanamalara, komşu alanlara yayılmasına neden olacaktır. Kaderine terkedildiklerinde kondilom dediğimiz çok geniş ve tedavisi zor plaklar haline gelirler.
Siğillerin lazerle tedavisi dahi, HPV etkenini vücuttan söküp atamaz, sadece lezyonu tedavi eder. Kişinin bağışıklık düzeyindeki değişiklikler, uykusuzluk, stres gibi tetikleyiciler yeni siğillerin oluşumuna yol açabilir.
CO2 lazer tıpta bistüri (neşter) yerine kullanılabilen ileri bir teknolojidir. Göz kapağı estetiği gibi hassas ameliyatlarda bile güvenle kullanılır. Kliniğimizde CO2 lazeri genital derideki siğillerin tedavisinde ve sünnet işleminde kullanıyoruz. Sünnette kanamasız, daha az ödem, enfeksiyon, ağrı gelişen estetik sonuçlar elde ediyoruz. Türkiye’de sünnet için gerçek lazer enerjisini kullanan tek klinik biziz. Bu sünnete de IŞIN SÜNNETİ adını verdik. Her cerrahi branş hekiminin ve diş hekimlerinin kliniğinde olmayı hak eden bu müthiş teknoloji, ne yazık ki yatırım maliyetleri nedeniyle, ülkemizde çok yaygın değildir.
Siğiller önlenebilir mi?
Evet, son yıllarda genital siğillerin belirli tiplerine karşı aşılar geliştirilmiştir. Kadında rahim ağzı (serviks) kanseri gelişiminde suçlanan HPV tip 16 ve 18 ve genital siğillerin %90’ından sorumlu olan tip 6 ve 11 e karşı %90 oranında koruyuculuktan bahsediliyor. Gelişmiş ülkelerde kız ve erkek ergenlere, cinsel aktif yaştan hemen önce, 12-13 yaşlarında ulusal aşı programları içerisinde bu aşıları rutin uyguluyorlar. Kadındaki servikal hücresel bozulmaların %70’i HPV kaynaklıdır. Genital siğilleri önleyebilirsek binlerce kadının yaşamını kurtarmak ve nadir bir tür olan penis kanseri sıklığını azaltmak mümkündür. HPV aşıları ülkemizde bağışıklık programına henüz dahil edilmemiştir. Amerikan Üroloji Derneği 11-12 yaşlarında rutin HPV aşılamasını önermektedir. Daha önce aşılanmamış erkeklerde ise 13-26 yaş aralığında HPV aşılarının yapılmasını önerir.
Yorumlar
Kalan Karakter: