Artan sıcaklıklar, aşırı yağışlar, coğrafi bölgelerin iklimlerinde olmayan hava olaylarını yaşaması ve daha nice doğal afetler. Bunların hepsi küresel ısınmanın sonuçları. Küresel ısınma ise insanın yaptığı eylemlerin sonucu olarak bilinen bir afet.
Doğal afet tabiri genellikle ani ve şiddetli olan hava veya yer olayları için kullanılsa da küresel ısınma da tam anlamıyla bir doğal afet. Deprem, sel, çığ gibi olaylara kıyasla çok daha uzun zaman diliminde cereyan etmesi onu bir afet olmaktan çıkarmıyor. Aksine etkisinin bütün dünyayı vurması sebebiyle en büyük doğal afet olarak nitelendiriliyor.
Bu doğal afeti diğerlerinden ayıran özellik ise, küresel ısınmanın insan eliyle meydana gelmesi. Sel, deprem, çığ, ve toprak kayması gibi olaylar doğal etmenler sonucu ortaya çıkarken, doğal afet beşeri etkiler sonucunda insanları ve doğayı vuruyor. İşte bu noktada insanların dikkati ve alacakları önlemler bu afetin önüne geçebilir. Bu noktada en önemli konulardan birisi de su kullanımı. Su ve su ürünleri uzmanı Vahdettin Yırtmaç sanayideki su kullanımı ve bu su kullanımındaki tasarruf ile çok büyük iyileşmeler olabileceğine dikkat çekti.
Sanayi tüketimi oldukça fazla
Su, yalnızca yaşam için değil, sanayi için de kritik öneme sahip. Tarımdan sonra en fazla su tüketen ikinci sektör olan sanayi sektörü, küresel su tüketiminden yüzde 20 pay alıyor. Ülkemizde ise sanayi sektörünün toplam su tüketiminden aldığı pay yüzde 13 civarında. Önlem alınmaması durumunda 2030 yılına gelindiğinde bu oranın yüzde 20'lere ulaşması öngörülüyor.
Vahdettin Yırtmaç, sanayide tüketilen suyun geri dönüşümü ile sağlanacak yüzde 50’lik tasarrufa dikkat çekti. Sanayide üretim süreçlerinin neredeyse her aşamasında suya ihtiyaç duyuluyor. Gıda, tekstil, kâğıt, demir-çelik ve kimya sektörü en çok su harcayan sektörlerin başında geliyor. Peki sanayide suyun verimli yönetimi önlemler alınıyor mu? Alınıyorsa bu önemler denetleniyor mu?
Vahdettin Yırtmaç, sanayide tüketilen suyun geri dönüşümünü sağlamak için Birleşmiş Milletler ( BM ) tarafından hazırlanan ‘Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’ rehberine ve yapılması gereken yatırımlara dikkat çekti: Yırtmaç: “Türkiye, sanayide yoğun su kullanan ülkeler arasında yer alıyor. Sürdürülebilir bir dünya için su kaynaklarımızın yönetilmesi konusuna hassasiyet göstermemiz gerekiyor’’ dedi
Yorumlar
Kalan Karakter: