Artık birçoğumuz su içebilmek için muslukları kullanmıyoruz. Artan kirlilik dolaysıyla şebeke suları içmek kullanılmıyor. Belediyelerde, evlerde, işyerlerinde, okullarda, hastanelerde ve daha birçok yaşam alanında yaygın olarak kullanılan betonarme depolar da suyun kirlenmesinde önemli rol oynuyor. Çünkü betonarme depolar, aşırı sıcak ve aşırı soğuklarda dış ortam şartlarından etkilendiği için suyun kimyasal yapısını bozuyor. İçme suyu olarak tüketilen kirli sular nedeniyle dünyada her yıl 502 bin kişi yaşamını yitirdiği göz önüne alındığında sağlıklı su tüketiminin oldukça önemli olduğu gözler önüne seriliyor. Ancak birçok kişi suyun nasıl temiz tutulacağını bilmiyor.
Birçok sağlık sorununa neden oluyor
Canlıların en temel ihtiyaç maddesi olan suyun saflığını korumak ve temiz tutmak sağlıklı bir yaşam için kritik önem taşıyor. Çünkü yaşam alanlarında kullanılan kirli su; ishal, kolera, dizanteri, tifo ve çocuk felci gibi hastalıkların yayılmasına hatta ölüme bile neden olabiliyor. Yaşam alanlarında suyun güvenli kullanılması noktasında belediyelere büyük sorumluluklar düşüyor. Çünkü su, yaşam alanlarına ulaşmadan önce belediyeler tarafından tedarik edilip, depolanıyor. Ancak suyun güvenli bir şekilde muhafaza edilmesi yalnızca belediyelerle sınırlı kalmamalı. Belediyelerin depolama tesislerinden; evlerimize, işyerlerimize, okullara, hastanelere ve daha birçok yaşam alanına ulaşan suyun da güvenli bir şekilde depolanması gerekiyor. Bu noktada da ev sahiplerine, site yönetimlerine ve işletmelere önemli roller düşüyor.
Ancak belediyelerde ve yaşam alanlarında yaygın olarak kullanılan betonarme depolar, aşırı sıcak ve aşırı soğuklarda dış ortam şartlarından etkilendiği için suyun kimyasal yapısını bozuyor. İçme ve kullanma suyunun; güvenli bir şekilde depolanması, suyun depolandıktan sonra kalitesinin bozulmaması ve insan sağlığını tehdit edebilecek mikroorganizmalar oluşturmaması için su depolama sistemlerinin ulusal ve uluslar arası standartları karşılaması gerekiyor.
Yanlış depolama süreci suyu kirletiyor
Su konusunda uzman bir isim olan Osman Yağız, yaşam kaynağı olan suyun insan yaşamına zarar vermemesi için; belediyeleri, işletmecileri, apartman ve site yönetimlerini uyardı: Yağız “Türkiye’de ki su depolama süreçleri suyu kirletiyor. Çünkü ülkemizde yaygın olarak kullanılan betonarme su depolarında zamanla oksitlenme ve korozyon oluşabiliyor. Bu deformasyonlar ise suyun kimyasal yapısını bozuyor. Bu nedenle yaşam alanlarında suyun güvenli bir şekilde kullanılabilmesi için doğru depolama sistemlerinde muhafaza edilmesi gerekiyor’’ dedi
Yorumlar
Kalan Karakter: