Evet, yıllardır “kitap okunmuyor” denen Türkiye’de, şimdi çok roman okunuyor. Özellikle genç kızlar ve orta yaşlı hanımlar; yaz tatili günlerini mutlaka yeni çıkan romanları okuyarak değerlendiriyorlar. Aşk romanı olsun, macera romanı olsun, tarihi roman olsun; kesinlikle okurunu buluyor…
Eskiden, bir yayıncı geleneği olarak, kitapların ilk baskısı 3 bin adet olarak hedeflenirdi. Bu tükenince ikinci 3 bin adet basım yapılırdı. Ama artık roman kapaklarına “Birinci Baskı: 100.000 adet” gibi notlar yazıldığına tanık oluyoruz. Ve çok satan usta romancıların yanına, çok satan genç roman yazarları eklendiğini görüyoruz. Ne güzel gelişme bu…
Bugün size, ikinci baskısını okuma fırsatı bulduğum bir romanı önereceğim: “Bizans Sultanı”. Selçuk Altun’un 189 sayfalık bu ince romanını, Sel Yayıncılık okurlara sunmuş. Yazar Artvin doğumlu. Boğaziçi Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra Yapı Kredi Yayınlarındagörev yapmış ve çeşitli dergilere yazılar göndermiş. Kitap gelirlerini Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fonu’na ve nitelikli kitapların yayınlanmasına aktarıyor.
“Bizans Sultanı”romanında okurları, gizemli bir turistik gezi bekliyor. Turistik diyorum, çünkü yazar kitapla ilgili söyleşilerinde, “Romanın bütün mekanlarını tek tek gezdiğini” söylüyordu. Ayrıca, romanın kahramanı, yani Bizans Sultanı, romanda adı geçen bazı mekânlarda; yazar Selçuk Altun ile karşılaşıyor…
Okuma merakınızı yitirmemesi özeniyle, konusunu kısaca şöyle özetleyebilirim:İstanbul adının kaynağı, son Bizans İmparatoru XI. Konstantinos, ünlü Konstantinopolis surlarında Fatih’in ordusu ile savaşırken ölüyor.Fakat cesedi bulunamıyor. Bu nedenle bazı tarihçiler aslında Onunölmediğini, bir Ceneviz gemisiyle kaçtığını öne sürerler. Roman bu tarih tezini baz olarak alıyor.
İstanbul’un fethinden 555 yıl sonra (yani 2008 yılında), bir öğretim görevlisinin Galata’daki evinin kapısını, üç esrarengiz adam çalar. Ona, Son Bizans İmparatorunun 1475’de İtalya’da öldüğünü; Onun vasiyetini yerine getirmek için kurulan gizli derneğe mensup olduklarını söylerler. Ve öğretim görevlisine, XI. Konstantinos soyundan geldiğini belgelerle kanıtlarlar. Yani kendisi aslında sürgünde sayılan Bizans İmparatoru “XV. Konstantinos” olmaktadır.
Konstantinos Derneği’nin başına geçmesi ve muazzam servetine hükmedebilmesi için, son Bizans İmparatoru XI. Konstantinos’un vasiyetini yerine getirmesi gerekmektedir. Vasiyetin ne olduğunu öğrenmesi için ise altı aşamadan oluşan bir imtihandan geçmesi şartı vardır…
“Bizans Sultanı”romanını sizler de beğeneceksiniz. Kolay okunuyor, bilgi sahibi olunuyor...
Yorumlar
Kalan Karakter: