Oyun bağımlılığı üzerinde çalışmalar yapan Klinik Psikolog Ayşen Seferci, bu bağımlılığın çocuklar ve gençler üzerinde olumsuz etkileri olabileceğine dikkat çekti.
Gittikçe değişen bir dünya içerisinde olduğumuzu belirten Psikolog Seferci, günümüzde oyunların artık bir eğlence aracı olmaktan çıkarak, sosyal etkileşim ve rekabetin bir parçası haline geldiğini belirtti. Oyun bağımlılığının bireylerin bütün yaşamını etkilediğini dile getiren Seferci, “Bireyler gerçek hayattaki sorumluluklarını görmezden geliyor, sosyal ilişkilerinde azalma yaşıyor ve oyun oynayamadığı takdirde kaygılı hissediyorsa mutlaka bir uzmandan destek almalı” dedi.
Ailelere Büyük Sorumluluk Düşüyor
Seferci, ailelerin önemini vurgulayarak, “Aileler çocuklarının oyun alışkanlıklarını mutlaka gözlemlemeli, gerekirse müdahalede bulunmalı” diyerek ailelere büyük bir sorumluluk düştüğünü belirtti. Ailelerin, çocuklarını dışarıda fiziksel aktivitelerde bulunması adına teşvik etmeleri gerektiğini belirten Seferci, ailelerin çocukları ile birlikte dengeli bir yaşam tarzı içerisinde bulunmalarını öneriyor.
Öğrenciler Okullarda Biliçlendirilmeli
Okullarda oyun bağımlılığına karşı farkındalık yaratmanın ve eğitimcilerin, öğrencilere dijital dünyayı nasıl sağlıklı bir şekilde kullanacaklarını öğretmenin, oyun bağımlılığı ile savaş konusunda büyük bir adım olduğunu belirten Seferci, “Öğrenciler okullarda bağımlılık belirtilerini öğrenmeli ve bu konuda bilinçlendirilmeli” dedi.
Oyun bağımlılığı, günümüz çocukları ve gençleri için önemli bir sorun haline geldi. Bu durumun üstesinden gelmek için aileler, eğitimciler ve toplumun diğer bireyleri iş birliği yapmalı. Klinik Psikolog Ayşen Seferci’de oyunların eğlenceli dünyası içerisinde, gerçek yaşamı unutmamak gerektiğini belirtti.
Ayşegül Güneş