Hava sıcaklıklarının artması ve yaz aylarında açık hava aktivitelerinin artması nedeniyle keneler aracılığıyla bulaşma gösteren Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi vakalarının son günlerde Türkiye genelinde arttığını belirten uzmanlar, dikkat edilmediği takdirde bu hastalığın ölümcül olabildiğini belirtiyor.
Hastalık Sadece İnsanları Etkiliyor
Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi’nin kene ısırığı dışında çiftlik hayvanlarının kan ve dokularıyla temas içerisine girildiği takdirde de bulaşabileceğini ifade eden Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Karaermiş, “Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı kene ısırması sonucunda bazı kuş türlerine, kemirgenlere ve çiftlik hayvanlarına bulaşabilir. Ancak, burada bilinmesi gereken önemli nokta keneler hayvanlarda bir hastalığa neden olmaz. Bu hastalık sadece insanları etkiliyor.” ifadelerini kullandı.
Dışarıdan Gelindiğinde Vücut Kontrol Edilmeli
Toplumda kene ısırığı hakkında birçok yanlış ve yalan bilginin yayıldığına dikkat çeken Karaermiş, “Vücutta bir kene görüldüğü zaman asla kendiniz müdahale etmeye çalışmayın. Kenenin üzerine kimyasal madde dökerek veya sigara yakarak keneye zarar veremezsiniz aksine virüsün bulaşma hızını arttırırsınız. Bu nedenle vücudunuzda bir kene gördüğünüz takdirde mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak, kenenin dikkatlice çıkartılmasını sağlamalısınız.” dedi. Aynı zamanda açık hava aktivitelerinin ardından eve dönüldüğü zaman mutlaka vücudun ve giysilerin dikkatle kontrol edilmesi gerektiğini belirten Karaermiş, açık alanlarda vücudu örten ve açık renkli kıyafetler giyilmesi gerektiğini belirtti.
Hastalık Belirtilerine Dikkat Edilmeli
Bu virüsün risk grupları içerisinde özellikle kenelerin bulunduğu alanlarda çalışmak durumunda kalanlar, veterinerler, kasaplar, sağlık çalışanları ve piknik yapanların yer aldığını belirten Karaermiş, virüsün kene ısırması sonucunda vücudu alındığı takdirde 1-3 gün içerisinde belirtilerle kendini gösterdiğini belirtti. Hastalığın belirtilerine de değinen Karaermiş, “Hastalığın en yaygın belirtileri arasında ateş, halsizlik, kas ağrısı, iştahsızlık, bulantı, kusma, ishal bulunuyor. Ancak, diş eti kanaması, burun kanaması, mide barsak kanaması, idrar yolu kanamaları, beyin ve batın içi kanamalar da görülmesi mümkün.” dedi.
Hastalığın Kesin Bir Tedavisi Yok
Hastalığın tedavisi için etkinliği kanıtlanmış bir aşı veya ilaç bulunmadığını ancak destekleyici tedavilerin uygulanabildiğini ifade eden Karaermiş, “Türkiye’de Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı için tedavi çalışmaları devam ediyor. Bu hastalıkta ölüm oranı yüzde 10 civarlarında bu nedenle dikkatli olunmalı.” ifadelerini kullandı.
Yorumlar
Kalan Karakter: