Anaokulundan üniversiteye kadar birçok öğrenci için ders zili bugün çaldı. Birçok öğrenci yeni okul kıyafetleri, kitapları, defterleriyle okul yolunu büyük bir heyecanla tuttu. Çocuklarına yeni kıyafetler, defterler almak isteyen veliler de alışveriş telaşına girdi. Bir yandan çocuklarına istedikleri gibi okul eşyası almak isteyen veliler, bir yandan da bu masrafların altından nasıl kalkacağının derdine düştü. Hürses Gazetesi’nde bu hafta gerçekleşen Sokağın Dili köşemizde Antalyalılara, yeni eğitim-öğretim yılında yaptıkları masrafları ve çocuklarına verilen eğitimi yeterli bulup bulmadıklarını sorduk. Vatandaş, “Masraflar çok fazla. Her sene yeni şeyler almak zorunda kalıyoruz. Servis parası, harçlık derken masraf listesi gittikçe uzuyor. Verilen eğitim de hiçbir zaman yeterli olmuyor” şeklinde cevap verdi.
HER ŞEY EKONOMİYE BAĞLI
Çocuğa yeni takım aldık. Kıyafetlerine ortalama 250 lira falan harcadım. Kırtasiye malzemelerini daha almadık ama onun masrafı da 250 lirayı bulur diye düşünüyorum. Okul kıyafetlerini sabit bir yerden almak zorumda kalıyoruz. Seçenek yok. Belki birkaç yerde olsa seçenek fiyatta da fark olur ama tek bir yerden alınca orası ne fiyat belirlerse onu almak zorunda kalıyoruz. Çocuğunun gelişimine göre her sene kıyafet almak zorunda kaldığımız da oluyor. Sürekli değişiyormuş zaten bizim okulda kıyafetler. Velilerin isteklerine göre kıyafet değişikliği yapıyorlarmış. Beğenmedikleri zaman imza toplayıp değiştiriyorlarmış. Bu da bize denk geldi. Yeni bir okul kıyafeti, yeni bir eşofman almak zorunda kaldık. Bu gideceği okula bu sene yeni başlayacak. Bu okulun eğitimi hakkında bir yorum yapamayacağım o yüzden. Bakalım nasıl olacak. Biraz da öğrenciye bağlı eğitim. Sadece okullarda verilenle yetinilmemesi lazım. Devletin verdiğini kitapların haricinde seçenekleri olması güzel bir şey ama biraz da ekonomiye bağlı bir durum bu. Velilere bağlı, alabilir alamaz değişir yani durum. Tabi ki çocuklara faydası olur. Artık her şey ekonomiye bağlı. Özel okula gönderemiyoruz zaten, kitap, defter derken masraf gittikçe artıyor. MEHMET KAYA (38)
***
ASGARİ ÜCRETLİ DAHA ZOR DURUMDA
Masrafımız çok fazla. Çocuk şu an Kepez’de okulu kazandı. Servis parası 150 mi olacak, 250 mi olacak? Bilemiyoruz şu an. Kitapları okul karşılasa bile yine defter masrafı çıkacak. Hiç masraf çıkmasa sadece cebimden çıkacak defter, kalem parası 250 lira. Asgari ücretle çalışan bir insan için masraf çok fazla. Geçen yıl bir çocuğa kıyafet aldık 125 liraya. İki çocuk okuyor sadece pantolon, gömlek parası 250 lira. Çocuk liseye başladı bir de bu sene ama ne olacak bilmiyoruz. Daha hiçbir şeyden haberimiz yok. Ama masraflar çok zorlayacak. 1.300 lira asgari ücretle çalışıyoruz. Ben her ay 250, 300 lira nasıl para vereceğim? Bu kadar masraf yapıyoruz çocuklarımız için ama verilen eğitimden memnun değilim. Çocuklarla genelde ilgilenmiyorlar. Çocuklar bir şey yapsa, başlarına bir şey gelse velilere haber vermiyorlar. Bizler için çok zor yani bu durum. Nasıl başından kalkacağız bilemiyoruz. HÜSEYİN KOCA(42)
***
EZBERCİ EĞİTİM SİSTEMİ YANLIŞ
Okul masrafı için çocuklarıma ortalama olarak 500 lira ile 1.000 lira arasında masraf yaptım. Bu masraf daha da az olabilir. Ama insanların ekonomik seviyelerine göre, tercihlerine göre, alacakları ürünün kalitesine göre değişebilir. Ama bana göre normal. Yani bu masraf okula olan okul aile birliğine yardım, servis gibi şeyler dahil olarak hesapladım. Şimdi ilk etapta çantası, kalemi derken masraf fazla ama daha sonra rutine girdiği zaman masraf azalacaktır. Ülkemizde sosyal alandaki hizmetlerin devlet tarafından karşılanmasını isteriz. Ama orta ölçekli bir ülke olduğumuz için bu tarz karşılamaları şu an için erken olduğunu düşünüyorum. Daha ileriki zamanlarda kıyafetler dahil olması gereken her ihtiyacın devlet tarafından karşılayacağını düşünüyorum.
ÖĞRETMENLER ÖNEMLİ
Çocuklarımın eğitimden memnun değilim. Türkiye’deki sistem ezberci bir sistem olduğu için ezbere dayalı bir eğitim sistemine karşıyım. Daha düşünce, yeteneğini ön plana çıkarabilecek bir eğitim olmalı. Ellerindeki müfredatı bir an önce bitirmek için sıkıştırılmış bir paket yerine verebildiklerini sağlam bir şekilde versinler. Bu bağlamda da okullarla değil de şansınıza denk gelen öğretmenlere denk geliyorsunuz. Biz de bu nedenle daha iyi öğretmenlerin olduğunu düşündüğümüz okula çocuğumuzu transfer ettik. Bunun içinde çeşitli, yollardan geçtik. Dolayısıyla bence tam anlamıyla bir memnuniyet yok. İnşallah daha iyi bir eğitim sisitemimiz olur da daha iyi nesiller yetişir. MURAT KAYA ÇAKIR(44)
***
YETERLİ EĞİTİM YOK
Çocuklarımı simit satarak okuttum. Gelir düzeyi fazla olmayınca anca 4-5 lira cebine yol parası veriyorsun. Zar zor geçinmek zorundalar. Şimdiki zaman olsa daha da zor okuturdum sanırım. Parası olan insanlar çocuklarını özel okula gönderiyor. Parası olmayan ne yapacak? Özel okulda okuyor ama 2 kere 2 kaç bilmiyor. Ama sınıfı geçiyorlar. Nasıl oluyor? Paralı okudukları için diplomayı alıp geçiyorlar. Ezberleme eğitimle herkes iş sahibi oluyor. Devlet okullarında da yeterli eğitim yok. Öğretmen ben 40 dakika da her çocukla nasıl ilgileneyim, sizler evde ilgilenin diyor. Tamam, haklı da e ben bir şey bilmiyorum. Ne öğreteceğim çocuğa? Sınıf kontenjanları düşürülmeli. Çocukların daha iyi eğitim olması içim. Eğitim sistemi diye bir şey yok bu ülkede. Hele şimdiki sistemde daha da zor çocuk okutmak. SELİM UYAR (50)
***
MASRAF ÇOK EĞİTİM AZ
Bu sene torunlarım için okul alışverişi yaptık. Okul kıyafeti, çantası tabi ki de temel ihtiyaç ama sonuçta çocuk bunlar her zaman en gösterişlisini en farklısını isterler. E çocuğuna istediğini alsan bir dert almasan bir dert. Sonuçta belirli bütçelerde yaşayan aileleriz. Tamam, ben torunuma alabiliyorum belki istediği şeyleri ama alamayan çok insan var sonuçta. Büyük bir çoğunluk asgari ücretli ya da memur bu insanların. Tek çocukları olsa bile insanlara masraf çok fazla geliyor. Bizim zamanımızda olmayan şeyler şu an ihtiyaç diye alınmak zorunda kalınıyor. O kadar masraf yapıyoruz ediyoruz ama istediğimiz eğitimi de alamıyoruz maalesef. Milli Eğitim kitap dağıtıyor, devletin dağıttığı kitap yeterli gelmiyor başka kitaplar alıyoruz. En anladım ben bu işten? Çoğu öğrenci sadece okula gidip geliyor, bir şey öğrenemiyor. Bizden daha iyi olsunlar diye çabalıyoruz umarım bu çabalarımız boşa çıkmaz. NİLGÜN ÇELİK (61)
Yorumlar
Kalan Karakter: