Antalya Kadın Platformu “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Dayanışma Günü” etkinlikleri kapsamında Antalya Eğitim-Sen Şubesi’nde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamayı Antalya Kadın Platformu adına Nigâr Duru yaptı.
Bir insan hakları ihlali olan kadına karşı toplumsal cinsiyete dayalı şiddet ne yazık ki tüm dünyada insanlık sorunu olarak var olmaya devam ettiğini belirten Nigar Duru: “Bu büyük soruna dikkat çekmek, şiddete karşı duyarlılığı arttırmak, önlemek ve ortadan kaldırmak için çözümler talep etmek ve üretmek için 25 Kasım günü tüm dünyada Mücadele ve Dayanışma Günü olarak kabul edilmektedir. BM 1999’da 25 Kasım’ı Uluslararası Mücadele Günü olarak ilan etmiştir. Dominik Cumhuriyeti’nde Faşist diktatörlüğe karşı çıkan, mücadele eden Mirabel kardeşler 25 Kasım’da katledildiler. Bugün tüm dünyada kadınlar Mirabel kardeşleri mücadelelerinde yaşatmaktadır. OECD 2022 yılı verilerine göre dünyada her 3 kadından 1’i, Türkiye’de her 10 kadından 4’ü ömründe en az bir kez erkek şiddetine maruz kalıyor” dedi.
Ekim’de rakamlar arttı
Kadına karşı şiddet olaylarının arttığını dile getiren Duru: “Ülkemizde son yıllarda kadına karşı şiddet, çocuk katliamları ve istismarları olağan üstü artmış kadın cinayetleri ‘cins kırım’ boyutuna ulaşmıştır. Ekim ayında (BİANET –erkek şiddeti çetelesi); Erkekler 49 kadın öldürdü, 58 çocuğu istismar etti, 79 kadına şiddet uyguladı, 8 çocuğu öldürdü, 29 kadının ölümü şüpheli, 40 kadını taciz etti. Erkekler 2024’te en az 327 kadın öldürdü. Kadın ve çocuk katliamları Ekim ayında zirve yaptı. Bu tabloya rağmen İstanbul Sözleşmesini gerektirecek bir Durum olmadığı söylenebiliyor” diye ifade etti.
Kadınların şikayetlerinin ciddiye alınmadığını belirten Duru: “Kadınların şikayetleri ciddiye alınmıyor. Sorumluları biliyoruz. Patriyarkal sistem, erkek yargı, emek düşmanı, cinsiyetçi, ayrımcı sistem ve yürütücüsü hükümet. 25 Kasım’da erkek devlet şiddetine karşı failleri koruma yargıla demek için, erkek adalet değil gerçek adalet için alanlarda, sokaklardayız” dedi.
Eşit ücret için alanlardayız
Kayyuma hayır diyen Duru: “İstanbul sözleşmesi yaşatır! Yasalar uygulansın! Siyasi bir darbeyle seçilmiş başkanların yerine kayyum atayan iktidarın, ilk yaptığı kadın kazanımlarını yok etmek oluyor. İrademe dokunma, kayyuma hayır! LGBTİ+’lar nefret söylemleriyle hedef haline getirildi. Üzerlerinde baskı ve şiddet daha da arttı. Sorumlusu siyasal İslamcı, tarikatlardan beslenen bu sistemdir. Kadın işsizliği olağan üstü arttı. Toplumsal cinsiyet rollerinden dolayı kadınların üslendikleri bakım emeği ve ev içi emeği yok sayılmaya devam ediyor. Eşit işe eşit ücret demek için de alanlardayız” dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: