Geçtiğimiz yıl Antalya Barosu tarafından imza kampanyası başlatılarak 3bin imza ile İdari İstinaf Mahkemesi’nin Konya’ya kurulmak istenmesi ve Antalya’nın da Konya’ya bağlanmak istenmesi tepkilere neden oluyor. Özellikle Antalya’nın idari, vergi mahkemeleri ile Bölge İdare mahkemelerinin yükü bakımından Türkiye’nin 4’ncü büyük kenti olması, coğrafi bakımdan Konya’nın Burdur, Isparta ve Denizli gibi illere Antalya’dan daha uzak olması ve Antalya’nın Konya’dan daha fazla nüfusu olmasından dolayı İdari İstinaf Mahkemesi’nin Antalya’ya kurulması şart olduğu vurgulanıyor. Ayrıca, Türkiye'nin birçok kentinde binası yokken idari istinaf mahkemeleri kurulduğu ve Antalya'da bina sorunu olmadığın da altı çiziliyor.
HAKİM EKSİKLİĞİ Mİ VAR?
Baro Başkanı Alper Tunga Bacanlı, İdari İstinaf Mahkemesi’nin Antalya’ya kurulmasına Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın istemediğini belirterek, Konya’ya kurulmak istenmesini de anlamakta zorlandığını söyledi. Antalya’nın yargısal yük bakımından Türkiye’nin 4’ncü büyük kenti olduğunu da hatırlatan Bacanlı, “Adli İstinaf Mahkemesi’nin Antalya’ya kurulması gerektiğini geçtiğimiz dönem bizzat Bakan Bozdağ’a anlattım. Ancak kendisi, Antalya’ya İdari İstinaf Mahkemesi’nin kurulması halinde Adana’nın da isteyeceğini söylemişti. Anladığımız kadarı ile Antalya’da hakim eksikliğinden dolayı Konya’nın tercih edildiği iddiası da var” şeklinde konuştu.
ALEYHTE SİYASİ İRADE YOK
“Antalya Barosu olarak geçtiğimiz yıl 3 bin imza toplamış ve bakanlığa göndermiştik’ diye konuşmasını sürdüren Başkan Bacanlı, “Antalya’nın birçok açıdan kıstasları var. Onun içindir ki İdari İstinaf Mahkemesi’nin Antalya’ya kurulması şart. Geçtiğimiz dönem AKP eski milletvekili Sadık Badak bu konuyla yakından ilgilendi. Ancak başarılı olamadı. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Konyalı olmasından dolayı mı acaba Antalya yerine Konya’ya kurulmak istendiğini düşünmüştük. Çünkü Başbakan Ahmet Davutoğlu Konyalı. Ancak Başbakan ‘benim kesinlikle böyle bir talebim olmadı’ demiş. Antalya'nın aleyhine siyasi irade olmadığına göre burada süratle bu mahkemenin kurulması lazım.
GEREKÇE ÇOK FAZLA
Öte yandan, İdari İstinaf Mahkemesi’nin Konya yerine Antalya’ya kurulmasının şart olmasına gerekçe olarak da çeşitli veriler ortaya kondu. Coğrafi açıdan Karayolları Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, Burdur - Antalya arası 122 kilometre iken, Burdur – Konya arası 315 kilometre. Isparta-Antalya arası 130 kilometre iken Isparta- Konya arası 264 kilometre ve Denizli – Antalya arası 220 kilometre iken Denizli – Konya arasının 410 kilometre olduğunun altı çizildi. İş yoğunluğu açısından Antalya’nın İdare Mahkemelerinde görülen dava sayısı açısından Türkiye’nin 4. sırada, Vergi Mahkemelerinde görülen dava sayısı bakımından Türkiye’de 7. Sıra ve Bölge İdare Mahkemesi’nde görülen dava sayısı bakımından Türkiye’de 5. Sırada yer alması da İdari İstinaf Mahkemesi’nin Antalya’ya kurulması için önemli bir gerekçe olarak ortaya konuyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: