Tasavvuf liderlerinin hayatlarına baktığımızda ortak noktaları çektikleri zorluklar ve zorluklar karşısında takındıkları tavırdır. Kafkas Lideri Şeyh Şamil’ in sınanması da göç ve savaş ile olmuştur. Gönülden bağlı olduğu vatanı savaşlar, işgaller ve zulümler ile mücadele etmektedir. Göç insanları bilirler; uzağında tutulduğu şeye sevgisini, inancını ve bağlılığını gün be gün büyütür insan. Ne kadar hasret çekerse o kadar sadık olur. Vatanına, fikirlerine ve inancına…
YAŞAM BİÇİMİ
Tasavvuf yalnızca ilim tahsili ile sınırlı değildir. Aksine hayatın her anına sirayet eden, ister savaşta ister refahta tatbik edilmesi gereken bir yaşam biçimidir. Bir savaş komutanı olmanın haricinde tasavvuf lideri olarak hayatını sürdürmüş; tüm dünyanın saygı ve hayranlık ile hatırladığı, düşmanlarının dahi hayranlıklarını saklamadığı, sözlerinden ve yaptıklarından feyz aldığı bir başka coğrafyanın kahramanı. Dağıstan’ın dini ve siyasi lideri Şeyh Şamil konuk oluyor bu hafta sayfamıza…
SADIK YOLCU
Dünyada ‘Kafkas Kartalı’ olarak nam salan, kendini Allah yoluna adamış, milleti için gözünü budaktan esirgemeyen, büyük bir âlim ve Nakşibendiliğin kâmil mürşitlerinden Hz. Şeyh Şamil…
Allah yolunun bu sadık yolcusu, aynı zamanda “imam” rütbesiyle Kafkas istiklal ve hürriyet hareketinin de lideriydi. İki cihadı nefsinde birleştirmiş gerçek bir mücahitti. Küçük cihad ile büyük cihadı hayatına nakış nakış işlemiş, yılları muharebe alanlarında geçmiş, gazilik rütbesine ermiş ve kader onu Kafkas halklarının komutanlığına getirmişti.
GENÇLİK YILLARI: İLİM
Kuzey Kafkasya halklarının, Avar kökenli politik ve dini önderi.1797'de Dağıstan'ın Gimri köyünde dünyaya gelir. Kafkas Savaşılideri ve Dağıstan'la Çeçenya'nın 3. imamı (1834-1859).Şamil'in hayatında iki safha vardır: İlim ve savaş.
ALDIĞI DERSLER
Gençlik yılları ilim tahsiliyle geçer. Dinî ilimlerin yanında; edebiyat, tarih ve fen bilimlerine ait derslerle eğitimini tamamlamıştır. Hamzat'tan sonra Kafkasya'daki direnişçilerin komutanıdır ve aynı zamanda Nakşibendi şeyhlerinden Seyyid Cemaleddin Kumuki'nin halifelerindendir. Genç yaşlarda Dağıstan'ın önemli bir dini lideri olan Şeyh Cemalettin Gazi Kumuki'den ders almıştır. On beş yaşında at binip kılıç kuşanmıştır. Yirmi yaşında bir sürü spor dalında yetenek sahibi bir hale gelmiştir. Ayrıca Nakşibendi tarikatında aldığı bu eğitim onda Rusların, Kafkasya'da ortadan kaldırmak istediği İslâmiyeti, tekrar ihya etmek ve yaymak için uğraşmasına, özgürlük, direniş ve İslam Birliği gibi bazı düşüncelerin gelişmesini sağlamıştır. Rusya İmparatorluğu'na karşı Dağıstan'da başlattığı savaşını Çeçenistan'da sürdürmüştür. Hatta bir dönem savaş Kuzeybatı Kafkasya'da Çerkesya'nın tamamını da içine almıştır. Şeyh Şamil’in bütün amacı düşman karşısına bütün bir Kafkas halkı olarak çıkmaktı. Bu sebepten tüm Kafkas halkları için birlik ve beraberliği savunmuş, hiçbir zaman ayrışma taraftarı olmamıştır.
TARİHE GEÇTİ
Hürriyet ve istiklâle düşkün olma denince; akla ilk gelen millet veya topluluklardan birisi şüphesiz Dağıstanlılardır. Onların bu özellikleriyle tanınmasına sebep olan isim ise; liderleri Şeyh Şamil'dir. Adı; lûgatlardaki "kahramanlık", "cesaret", "fedakârlık", "yiğitlik" gibi pek çok kelimenin yerine kullanılabilecek olan lider, sahip olduğu bu özellikleriyle tarihe geçmiştir.
ADALETİN YERİ
Devlet yönetiminde eğitime, adalete ve yeniliğe son derece önem veren Şeyh Şamil; ileri görüşlülüğü, cesareti ve sınır tanımazlığı ile en kötü durumlarda dahi imkansız denilen başarılara imza atmıştır. Sağlam duruşu ile insanlarına da cesaret aşılamış önder; bu gün dahi dünyaya ‘’Nasıl lider olunur?’’ sorusunun cevabını vermektedir.
Yorumlar
Kalan Karakter: