Salı Grubu'nun geleneksel olarak yaptığı toplantının bu haftaki konuğu Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Ahmet Kısa oldu. Antalya Tenis ve İhtisas Kulübü'nde (ATİK) Salı Grubu Başkanı Muharrem Koç'un başkanlığındaki toplantıya, Antalya İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) İl Müdürü Fevzi Timur, Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) İl Sağlık Müdür Yardımcısı Fatih Gülşen ve çeşitli kurumların temsilcileri katıldı. Toplantıda konuşan Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Ahmet Kısa, kamuoyunda itfaiyenin sadece yangın söndüren birim olarak algılandığını kaydetti. Birim olarak arama kurtarma, araç sıkışmalı kazalar, su baskınlarının da faaliyet alanlarında olduğunu belirten Kısa, "Kedisi ağaçta kalan vatandaş, asansörde mahsur kalanlar bizden yardım istiyor. Sonuç olarak bakıldığında hayatın her alanında itfaiye hizmetlerini görebilirsiniz" dedi.
İTFAİYENİN GÖREVİ
Antalya'da 4 şube müdürlüğüyle hizmet sunduklarını ifade eden Ahmet Kısa, itfaiyenin görevinin yangın söndürmek değil, yangın çıkmadan önceki durumları en aza düşürerek yangın çıkma ihtimallerini ortadan kaldırmak olduğunu ifade etti. Büyükşehir Yasası yürürlüğe girmeden önce itfaiye hizmetlerinin kısıtlı düzeyde olduğunu vurgulayan Kısa, "Yasadan önce Antalya'da itfaiye hizmetleri kısıtlı olarak 11 istasyonda yürütülmekteydi. Yasayla görev alanı tüm Antalya ilini kapsadı. Gazipaşa'dan Kaş'a kadar Antalya'nın il sınırları içerisindeki itfaiye hizmetlerinden Daire Başkanlığımız sorumlu" diye konuştu.
BİRİM, 31 ARAÇ'TAN 172 ARAÇ'A ÇIKTI
Büyükşehir Yasası ile birlikte 31 olan araç sayısının 172'ye çıktığını anlatan Ahmet Kısa, Antalya genelinde 42 istasyon, 587 personel ve 172 araçla hizmet verdiklerine değindi. Hizmet kalitesinin artması için kullandıkları araçların yenilenmesi gerektiğine de işaret eden Kısa, "Araçlarımızın 125 tanesinin yaşı 20 ve üzerinde" dedi.
TÜM ÇAĞRILAR 112'DE
Ahmet Kısa, acil çağrıların tamamının 112 Acil Çağrı Merkezi üzerinden aldıklarını da kaydetti. 112'ye gelen ihbarın anında ilgili birime yönlendirildiğine değinen Kısa, "Ekiplerimizin çağrılara cevap verme süresi 10 saniye. Bu süre içinde ekiplerimiz olay yerine yönlendiriliyor" dedi. Müdahale ettikleri vaka sayısına ilişkin bilgiler de veren Kısa, "Antalya genelinde 2013 yılında 8 bin 543 olay meydana geldi. 2014 yılında ise bu rakam 14 bine, 2015 yılında ise 16 bin'e çıktı. 2016 yılının ilk dört ayında ise 4 bin 900 olaya müdahale ettik" diye konuştu.
GÖNÜLLÜ İTFAİYECİLİK
Antalya genelinde 2015 yılında 4 bin 960 iş yerine 'yangın güvenirlik' belgesi verildiğine de vurgu yapan Ahmet Kısa, şöyle dedi: "240'a yakın kamu kurumunda yangın eğitimi verdik. Eğitimlere yaklaşık 20 bin kişi katıldı. Antalya trafiğindeki 794 toplu taşıma aracının şoförlerine eğitim verildi. Olası yangına karşı yangın tüpü verildi. Antalya'nın her mahallesine istasyon kuramadığımız için Daire Başkanlığı olarak bir gönüllülük yönetmeliği hazırladık. Bunları hayata geçirdik. Bazı bölgelerde gönüllü itfaiye istasyonlarımız şu anda faaliyette."
Yorumlar
Kalan Karakter: