Bağırsaklarımızı yediğimiz ve içtiğimiz her şeyin vücudumuza geçtiği sindirildikten sonra enerjimizi aldığımız organlarımız. Bu organımızın iyi ve sağlıklı çalışması yediğimiz bütün gıdaların besin değerini kaybetmeden tam manasıyla vücudumuza geçmesine olanak tanır.
Bu öenmli organın değerinin bilinmesi gerektiğini ifade eden İç Hastalıkları Uzmanı Doktor Gürkan Karapınar İrritabl Bağırsak Sendromu hakkında merak edilenleri aktardı. Doktor Karapınar: ‘‘ Günümüzde giderek artan bir şekilde sık görülen ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyen İrritabl Bağırsak Sendromu (İBS), toplumun yaklaşık %15'ini etkileyen yaygın bir rahatsızlıktır. Halk arasında hassas bağırsak sendromu veya spastik kolon olarak da bilinen bu durum, karında kramp, ağrı, şişkinlik, gaz, ishal veya kabızlık gibi belirtilerle kendini gösterir. Araştırmalar, İBS'nin sadece fiziksel sağlık üzerinde değil, aynı zamanda mental ve sosyal sağlık üzerinde de önemli bir etkisinin olduğunu göstermektedir. İBS'nin belirtileri nedeniyle iş verimliliğinde azalma, sosyal etkileşimlerde zorluklar ve yaşam kalitesinde genel bir düşüş yaşanabilir’’ diye konuştu.
Neden meydana gelir?
‘İrritabl Bağırsak Sendromu'nun nedenleri tam olarak bilinmemekle birlikte, çeşitli faktörlerin bir araya gelmesi sonucu ortaya çıktığı düşünülmektedir’ diyen Doktor Gürkan Karapınar: ‘‘ Bu faktörler arasında stres, düzensiz beslenme alışkanlıkları, bağırsakta bulunan normal flora dengesindeki bozulmalar ve bağırsak hareketlerinin kontrolünde rol oynayan sinir sistemi ile ilgili problemler yer almaktadır’’ dedi.
Nasıl tedavi edilir?
İç Hastalıkları Uzmanı Doktor Gürkan Karapınar: ‘‘İBS'ye yönelik tedavi yaklaşımları genellikle semptomların hafifletilmesi ve yaşam kalitesini artırmaya odaklanır. Bunlar arasında, beslenme düzeninde değişiklikler, stres yönetimi teknikleri, ilaç tedavileri ve belirli durumlarda psikoterapi yer alabilir. Ancak, her bireyin durumu farklı olduğundan, etkili bir tedavi planı oluşturmak için bireysel ihtiyaçların dikkate alınması önemlidir. İBS'nin semptomlarını hafifletmek için sadece tedavi yöntemlerine odaklanmanın yanı sıra, hastaların yaşam tarzlarında yapacakları değişikliklerin de önemli olduğunu belirtmekte fayda var. Düzenli egzersiz yapma, sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturma, yeterli uyku alışkanlıklarını sürdürme ve stres yönetimi tekniklerini uygulama gibi adımlar, İBS semptomlarının kontrol altına alınmasına yardımcı olabilir’’ ifadelerini kullandı.
‘İrritabl Bağırsak Sendromu sadece bireylerin sağlığını etkilemekle kalmayıp aynı zamanda toplum sağlığını da önemli ölçüde etkileyen bir durumdur’ diyen İç Hastalıkları Uzmanı Doktor Gürkan Karapınar: ‘‘Bilinçli bir şekilde semptomları yönetmek ve yaşam tarzında yapılacak değişiklikler ile birlikte, İBS'ye sahip olan bireylerin yaşam kalitesini artırmak mümkündür. Bu nedenle, İBS hakkında bilgi sahibi olmak ve erken tanı ile etkili bir şekilde yönetmek önemlidir’’ diyerek sözlerini sonlandırd.
Yorumlar
Kalan Karakter: