Cumartesi günleri kurulan Şirinyalı Açık Pazarı’nda çalışan esnaflar pazar yerleri konusunda dertli. Pazar yerlerinin başka semtlere taşınmasından dolayı pazarın dokusunu kaybettiğini belirten esnaf bir yandan da havaların serinlemesini dört gözle bekliyor. Serin havalarda işlerin daha rahat olduğunu belirten esnaf, Rusya görüşmelerinin de hasat zamanından sonra olması yüzünden bu sene etkisinin olmayacağını söyledi.
DÜŞÜŞÜN BÖYLESİ
Semt pazarlarındaki işlerin bu sene en diplerini bulduğunu, daha önce böyle bir düşüş görmediklerini belirten Recep Öncel, “16 yıldır pazarcılık yapıyorum. Şu anda işlerimiz eskiye oranla yüzde 20’lerde diyebilirim. Düşüşün böylesini bu sene gördük. Eskiden yüzde 60’lara düşüyordu ama bu sene yüzde 20’lere düştü. Nedenleri çok. Hükümetle ilgili. Rusya ile yaşanan uçak krizi onun akabinde 15 Temmuz darbe girişimi çok etkili oldu. Herkes yatırımını çekti. Turist gelmedi. Oteller boş” şeklinde konuştu. Türkiye, Rusya görüşmelerine de değinen Öncel, “Tayyip Erdoğan’ın Putin’le görüşmesi biraz hareketlenme getirdi gibi ama Rusya’ya özellikle domates ihraç edildiği için, şu anda domatesin hasat zamanı değil. O yüzden fazla bir canlılık getirmedi açıkçası. Bundan bir iki ay önce olsaydı düzelme olacaktı. Hasat zamanının başına geldiği için anlaşma, şimdi yazda bitti, o zaman kendi hasadımız giderdi. Ama şimdi bir etkisi olmaz” dedi.
TOPARLANACAK GİBİ GÖRÜNMÜYORUZ
“Kurban Bayramı’nda pazarlarda biraz hareketlenme olur” diyen Öncel sözlerine şu şekilde devam etti: “Bayramda bir hareketlenme bekliyoruz. Çünkü yerli halk tatilden dönecek, okullar açılacak. Anlık bir hareketlenme olacağını düşünüyorum ama umarım kalıcı olur. Bu kış da böyle geçer anca gelecek sene daha iyi olur. Şimdi yaşananlara bakınca bir anda toparlanacak gibi görünmüyoruz. Gündem sürekli değişiyor. Sürekli olayla oluyor. Sürekli bombalar patlıyor ülkemizde. Güvenli bir ülke değiliz şu anda. O yüzden turistte gelmiyor. Pazarcı olarak da belediyelerden yana sıkıntımız var. Pazar yerleri ile çok uğraşıyorlar. Her yeri kapalı pazar yapıyorlar. Bu Ankara’daki komitenin aldığı bir karar. Avrupa’nın dayatması bir şey değil. Avrupa demiyor ki bize pazarlar kapalı olsun diye. Kendi komitemiz bu kararı alıyor. Bende bu durumdan rahatsızım. Ne oluyor? Bir pazarın dokusu ile oynadığınız zaman kimse gelmiyor pazara. Çok rant sağlanıyor. Kayıt dışı çok oluyor. Pazarları büyütüp rant sağlıyorlar. Bu durumdan dolayı sıkıntılıyız” şeklinde sitem etti.
DEVLET BİZİ MECBUR BIRAKIYOR
Öncel, “Sigortalarda çok yüksek. Vergiler, bandroller, araba masrafları çok masraflı oldu. Hepimizi etkiliyor. Beni de vatandaşı da etkiliyor. Hükümetin kararları yanlış yüzde 300 zam olamaz yani. Yüzde 100 olsa ona da razıyız. Yüzde 300 sigortaya zam geldi. Arabanın bandrollerine de zam geldi. Biz pazarcılar genelde BAĞ-KUR’luyuz ama bazılarımız sigortalı. Ama ödeyemiyoruz. Sıkıntılı olduğumuz için erteliyoruz borçları. Ama BAĞ-KUR’ da öyle bir şey ki bir ay yatırmazsanız anında kesiliyor. Sigorta gibi değil. Tedavi olamıyorsunuz. Ama ben sigortalı görünerek o durumu rahatlattım. Ben son 6 ayda işsizlik maaşı aldım daha yeni sigortamı yaptırdım. Devlet bizi bunu yaptırmaya mecbur bırakıyor. Zaten iç piyasa çökük” şeklinde konuşarak devlet politikaları yüzünden kendilerine alternatif çözümler bulmak zorunda kaldıklarını belirtti.
HAVALAR SERİNLERSE İŞLER AÇILIR
5 senedir pazarcılık yapan Gökhan Tüzün de işlerin çok zayıf olduğunu belirtti. Tüzün, “Pazar yerlerinin düzensizliği, havaların sıcak gitmesi etkiliyor. Müşteriler daha çok kapalı pazarları tercih ediyorlar. Ondan ziyade büyük alışveriş merkezlerinde daha serin ortamda, daha elit yerlerde alışveriş yapmak istiyorlar. Valla çıkmadık candan umut kesilmez umarım pazarlar düzelir. Kışın yaza nazaran biraz daha iyi oluyor işler. Havalar serinliyor. En büyük etken o” diyerek pazarlardaki işlerin düşüklüğünün nedenlerini anlattı. Tüzün, “Rusya görüşmelerinin şu an bize çok bir etkisi yok ama etkileyeceği yerler çiftçiler” diyerek sözlerine şu şekilde devam etti: “Çiftçinin malı satılırsa pazarlarda hareketlenir. Çünkü pazarlarda mal biraz pahalanıyor. Bu da alıcılar için kötü. Malın piyasası yükselince fiyatlar yükseliyor. İhracatta bu sene açılmaz. Önümüzde ki sene anca açılabilir. Bayram arifesi ister istemez biraz hareketlenme olur ama Ramazan Bayramı’na nazaran bu bayramda millet kurban aldığı için çok bir şey almıyor.”
KUTU:
BİBER: 2
FASÜLYE: 3
PATATES: 1
SOĞAN: 1
DOMATES: 2
Yorumlar
Kalan Karakter: