Rapora göre Türkiye, dünyada gıda fiyatlarının en hızlı arttığı sekizinci ülke konumunda. Mart ayında gıda fiyatları bir önceki aya göre %6,8 oranında artış gösterdi. Son 12 ayda gıda fiyatlarındaki artış %68,3’e ulaşırken, yıllık enflasyon oranı %52,8’den %54,2’ye yükseldi. Yılın ilk üç ayındaki toplam gıda fiyat artışı ise %13,6 oldu.
Gıda fiyatlarındaki yükselişin 58 aydır kesintisiz sürdüğü belirtilen raporda, 2021 Eylül ayında 100 liraya alınan bir gıda sepetinin, 2025 Mart ayı itibarıyla 1.265 liraya ulaştığı ifade edildi. Bu süreçte gıda fiyatları %1.165 oranında artarken, kamu çalışanlarının maaşlarındaki artış %881,5’te kaldı.
En Fazla Artış Sebze ve Meyvede
Mart ayında fiyatı en çok artan grupların başında sebze ve meyve geldi. Sebze fiyatlarında %19,8, meyve fiyatlarında ise %12,7 oranında artış yaşandı. Et ve balık fiyatlarında da %11,2’lik bir artış gözlendi. Süt, süt ürünleri ve yumurtada %3,8 oranında fiyat yükselirken, yalnızca ayçiçeği yağı grubunda %2,5’lik bir gerileme görüldü.
Geçen yılın aynı dönemine kıyasla: “ Ekmek, un, bulgur ve makarna fiyatları %44,8, Et ve balık %29,6, Süt ve süt ürünleri ile yumurta %33,4, Meyve %123,8, Sebze %179,7ve Bakliyat ise %18,8 oranında zamlandı.”
“Açlık Riski Artıyor”
Birleşik Kamu-İş Antalya İl Başkanı Sadık Acar, yaptığı değerlendirmede, enflasyonun özellikle dar gelirli yurttaşlar üzerindeki etkisinin her geçen gün ağırlaştığını ifade etti. Acar, “Gıda fiyatlarındaki bu artış, halkın temel ihtiyaçlara erişimini zorlaştırıyor. Açlık riskiyle karşı karşıya kalan vatandaş sayısı artıyor. Bu tablo sürdürülebilir değil,” dedi.
Acar, hükümeti etkili ve kalıcı önlemler almaya çağırarak, “Enflasyonla mücadele sadece rakamlarla değil, sokaktaki vatandaşın sofrasına yansıyan gerçeklerle yapılmalı. Halkın yaşadığı enflasyon dikkate alınmalı” şeklinde konuştu.
Yorumlar
Kalan Karakter: