Fahri müfettişin kestiği cezaya itiraz
Antalya'da seyir halinde telefonla konuştuğu iddiasıyla fahri trafik müfettişi tarafından ceza kesilen emekli Seyfidar Özdemir (66), cezanın yazıldığı gün üzerinde telefon olmadığını belirterek, cezanın iptali için dava açtı


'TELEFONUM YANIMDA DEĞİLDİ, İSPAT ETSİNLER'
Cezanın Döşemealtı- Korkuteli karayolunda kesildiğini kaydeden Seyfidar Özdemir, “Kardeşimin sağlık sorunu için Döşemealtı ilçesinde hastaneye gidiyordum. O gün yanıma telefon da almadım. Ancak bana ceza kesen fahri müfettiş telefonla konuştuğumu iddia etmiş. Ben bunun kanıtını istiyorum. Bana kanıt göstermek zorundalar. Telefonla konuştuğumu ispat etsinler, bu cezanın kat kat fazlasını ödemeyi taahhüt ediyorum. Ben bu ülkeye yıllarca hizmet ettim. Kimse keyfi cezayla beni cezalandıramaz" dedi.
'İSPAT ZORUNLULUĞU VAR'
Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz ise Seyfidar Özdemir'in iddia ettiği gibi fahri trafik müfettişlerinin büyük çoğunluğunun keyfi ceza kestiğini öne sürdü. "Eşine, kızına, arkadaşına kızan sokakta ceza kesiyor" diyen Gündüz, şöyle dedi:
"Bunun bir an önce önlenmesi gerekiyor. Sürücüsü bilinmeyen bir araca tescil plakasına ceza tutanağı düzenlenmesine, hukuk devleti ve cezaların şahsiliği ilkeleri gereğince ancak zorunlu hallerde başvurulmalıdır. İdari cezanın yüze karşı düzenlenmesi gerekir. Kişi hem kusurunu öğrenmeli hem de olaydan haberdar olmalı. Tescil plakasına yaptırım uygulamak açıkça cezaların şahsiliği ilkesine aykırıdır. Fahri müfettişlerin kestiği cezalara itiraz edilebilir. Başta Anayasa hukuku, Yargıtay kararı, Tüketici hukuku ve Düzce 1'inci Sulh Ceza Hakimliği kararı buna emsaldir. Hukukta bir kural vardır, 'İddia eden makam iddiasını ispatlamakla yükümlüdür.' İlgili kurumlar bu tür haksız cezai işlemi yapılan durumlarda vatandaşa yardımcı olmalıdır. Asla vatandaşın huzur ve sükununu bozacak hukuk dışı olaylara izin vermemelidir. Fahri trafik müfettişleri kendilerine emanet edilen görevi vicdana ve belgeye dayalı yapmalıdır."
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: