Her yıl kış sezonu geldiğinde yaşanan hava kirliliği ile mücadele yapılabilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, 9 Eylül 2013 tarih ve 2013/37 sayılı Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Genelgesi kapsamında 2014-2019 yılları için Temiz Hava Eylem Planı hazırladı. 94 sayfadan oluşan Eylem Planı’nda, Antalya’nın hava kalitesini etkileyen faktörlerden evsel ısınma, trafik ve sanayinin yanı sıra doğal kaynaklardan Sahra Çölü toz taşınımı da dikkate alındı. Kentte bulunan sabit hava kalitesi izleme istasyonlarından temin edilen partiküler madde ve sülfür dioksit konsantrasyonları (yoğunlaşma) göz önünde bulunduruldu. Ayrıca hava kalitesini iyileştirmeye yönelik alınabilecek önlemler ve sorumlu kuruluşlara da eylem planında yer verildi.
Kirliliğin ana nedeni evsel ısınma
Antalya’nın turizm ve tarım sektöründe öncü kentlerden biri olduğuna da yer verilen eylem planında; 2014 yılından sonra Avrupa Birliği hava kalitesi limit değerlerini sağlamaya yönelik alınabilecek önlemler in kirletici kaynağının temelinde evsel ısınma geliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluğuna verilen evsel ısınmada çözüm konusunda özellikle binaların ısı yalıtımının sağlanması, yeni binalarda merkezi sistemin kullanılmasının teşvik edilmesi sağlanacak. Toplam enerjinin tüketiminde fosil yakıt kullanılmasının azaltılarak enerji kaynaklarının kullanılmasının da teşvik edilerek özendirilmesi gerektiğine de yer verilen eylem planında, düşük kalitede kömür kullanımı ile ilgili olarak daha sıkı kurallar ve kontrollerinin giderilmesi ile katı yakıtların izinli üretici/ithalatçı/dağıtıcı tarafından getirilmesi ve satılmasının sağlanarak gerekli denetimler yapılacağı vurgulandı. Planda, ayrıca güneş enerjisi ile ısıtma sistemlerinin yaygınlaştırılması da talep edildi.
Bazı caddeler kapatılacak
Antalya Temiz Hava Eylem Planı’nda evsel ısınmanın yanı sıra trafik, sanayi tesisleri, seralar ve doğal kaynaklar konusuna da yer verildi. Kent merkezinde daha az motorlu araç kullanılmasına ilişkin yaklaşımlarının geliştirilmesi gerektiğinin altı da çizilen eylem planında, özellikle toplu taşımanın özendirilmesi ön plana çıkartıldı. Kent merkezinde hava kirliliği yüksek olan bölgelerde bazı caddelerin araç trafiğine kapatılması gerektiği de vurgulanan eylem planında; şehir merkezinde daha temiz yakıt kullanan toplu taşım araçlarının çalışması sağlanacak. Eylem Planı’nda şu bilgiler yer aldı: “İmar planı çalışmalarında bisiklet yollarının planlanması, eski ve kirletici özelliği yüksek otobüslerin yasaklanması, petrol istasyonlarında yakıt buharlaşma kayıplarının önlenmesi, trafiği yoğun caddelerde yeşil dalga sisteminin uygulanmasının sağlanması ve tramvay ağının genişletilerek farklı ulaşım modlarının birbiri ile uyumlu hale getirilmesi istendi.
Fırın denetimleri sıklaşacak
Sanayi tesislerinde temiz teknolojili ve yüksek enerji verimine sahip ürünlerin ve süreçlerin kullanımına yönelik inovasyon IPPC uygulamasının teşvik edilmesinin de istendiği eylem planında, yerleşim içinde faaliyet gösteren fırın ve fırınlı lokantalarda kullanılan yakıtlarla ilgili denetimlerin sıklaştırılmasına da yer verildi. Seralarda ki kullanılan katı yakıtların denetiminin sağlanmasının da önemine değinilen eylem planında, doğal kaynaklar bölümünde enversiyon, uzun mesafeli toz taşımından kaynaklanabilecek olası hava kirliliği ile ilgili olarak paylaşımının sağlanması ve değerlendirilmesinin yapılması, mevcut orman alanlarının korunması ve ağaçlandırma çalışmalarının hızlandırılarak orman yangınlarına karşı da önemlerinin alınması gerektiği vurgulandı.
ABDULLAH YALÇIN
Yorumlar
Kalan Karakter: