Geçenlerde adresime bir kitap geldi. Antalya, Isparta, Karaman, bölgedeki binlerce üreticiyi ilgilendiren bir kitap.
Üzerinde Elma yazıyor.
Çin 30 milyon ton, biz 3 milyon ton üretiyormuşuz.
Çin kilosunu 2,5 dolara satıyor, biz 1 doları zor görüyormuşuz!
Biz ürettiğimiz elmanın ancak yüzde 2’sini atmosferli soğuk depoda saklarken, Avrupa ve ABD’de bu oran yüzde 90-95’miş!
140 milyar dolarlık dünya elma pazarından aldığımız pay ise yok denecek kadar az.
Ağaçtan kilosu 30-40 kuruşa toplanan, soframıza 3-5 liradan gelen elmanın hazin öyküsü.
Kitapta, elma mitolojisinden tutun, elma hangi bölgede ne miktar yetişir, nasıl yetiştirilir, nasıl depolanır, nasıl saklanır ve nasıl para kazanılır her konuda bilgi mevcut.
Elma üreticilerinin başucu kitabı!
Başarılarını ilgiyle izlediğim, beni şaşırtan işlere imza atan genç iş adamı Cantek Soğutma Makineleri sahibi eski OSİAD Başkanı Can Hakan Karaca ve Bahçe Bitkileri konusunda uzman Prof. Dr. Rahmi Türk hiçbir fedakarlıktan kaçınmayıp bu kitabı hazırlamışlar. Bilgi, emek ve sermayenin birleştiği bir sosyal sorumluluk projesi olan Elma kitabı için Can Hakan Karaca şöyle yazmış:
“Bu kitabı sektörde farkındalık yaratmak ve ürünü doğru saklamanın önemini vurgulamak adına hazırladık..” Cantek imzalı 19 meyve-sebze, soğuk depoya giren tüm ürünleri kapsayan kitap hazırlanıyor, Nar kitabının da çıktığını duydum.
Can Hakan Karaca’yı hep ilklere imza atan iş adamı kimliği ile tanıdım. Amerikan ordusuna soğuk tabut, İngiliz ortaklı şirketi aracılığı ile Kraliyet ailesinin yaşadığı Buckingham Sarayı’nın mutfaklarına soğuk odalar gönderdiğini biliyoruz. Afrika’da bazı ülkelere de tematik kar mekânları kurma çalışmaları var. Fabrikasında yaklaşık 300 kişi çalışıyor, Antalya’da yılın işadamı ödülü sahibi. Ar-Ge çalışmaları yaptığı mühendislik harikası bir işletmesi var. Ve bu tesislerde geliştirdiği algoritmalarla yüzde 71,2 oranında elektrik enerjisi tasarruflu çalışan uzaktan kumanda ve servis hizmeti olan soğuk odalar üretiyor. Sosyal sorumluluk projelerine imza atıyor, enerjinin doğru kullanılmasına dikkat çekmek amacıyla Nasuh Mahruki ve Yasemin Dalkılıç gibi milli gururumuz gençlere sponsor oluyor.
Resort Dergisinde Kilit Şirketler Grubu’nun Turizm yatırımı 14 otelli Crystal Hotels’in Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Tuncay Kilit’in bir röportajını okudum. Bir aile şirketi olan Kilit’te 7 bin kişi istihdam ediliyor. 2 otel satın almışlar, İstanbul’da şehir otelciliği düşünüyorlar, Mısır’dan otel yapımı teklifi almışlar. Röportajdan Kilit grubundan özellikle turizm alanında herkesi sevindirecek gelişmeler olacağının müjdelerini edindim. Mesela, Kundu bölgesinde büyük bir eğlence merkezi, Expo 2016 alanı yanında bir alışveriş ve büyük bir kongre merkezi kurma hedefi. Ben olaya istihdam açısından bakıyorum, her yatırım iş demek, aş demek.
Antalya’da iyi şeyler de oluyor.
Meslektaşlarımın “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Dayanışma Günü”nü kutlarım.
Son Söz;
Bazen her şeye “Fransız kalmak” iyi sonuçlar vermiyor!
Yeni yılın dünyada barış tohumlarının atılmaya başladığı bir yıl olmasını yürekten istiyorum.
Sevgiyle kalın.
Yorumlar
Kalan Karakter: