Bu karar doğrultusunda; özellikle CHP’nin kazandığı il ve ilçe belediye meclislerinde cem evlerinin ibadethane olmasına yönelik belediye meclis kararları alınıyor.
Benzer kararın da Antalya’da alınması yönünde Muratpaşa Belediye Meclisi’nde önerge ile gündeme geldi.
Geldi gelmesine ama yapılan konuşmalar, yapılan uyarılar, gereksiz açıklamalar bir anda meclis salonunun gerilmesine, meclisi izlemeye gelen ve Hacı Bektaşi Veli Kültür Vakfı Antalya Şubesi’nin kullandığı cemevinin ibadethane olmasını isteyen Alevi vatandaşların tepki göstermesine neden oldu.
AKP Grup Sözcüsü Cemal Öner’in cemevlerinin ibadethane olması yetkisinin TBMM’de milletvekillerinde olduğunu yönünde açıklama yaparak Bakanlar Kurulu’nun Kanun Hükmünde Kararname ile meclisin alacağı kararın yok hükmünde sayılabileceğine yönelik uyarıda bulunması, CHP’li Hüseyin Erşin’in gündem maddesinin komisyona gitmeden anında karar verilmesini önermesi bana göre meclisin gerilmesine neden olmuştur.
Bugüne kadar bütün siyasi partiler Alevi vatandaşlarımızı oy uğruna kullanmış, ancak onların inançlarına saygı göstererek cemevlerinin yasal olarak ibadethane sayılmasına yönelik hiçbir adım atmamışlardır.
Buna karşılık da yapılan her konuşmada dinlere, inançlara saygı hep ön plana çıkartılmaya çalışılmıştır.
Dolayısı ile ülkemizde birlik ve beraberliğin, dinler ve mezhepler arasında kardeşliğin sağlanması ve ayrımcılık yapmadan eşit hizmette bulunulması gerekirken Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM)inançlara ve ibadete saygı kapsamında, cemevlerinin ibadethane olmasına yönelik aldığı kararbile hükümeti harekete geçirmemiştir.
Dünkü Muratpaşa Belediye Meclis toplantısına geri dönersek eğer; CHP Grubu’nun önerge ile gündeme aldırdığı cemevlerinin ibadethane olmasına yönelik ön çalışmanın yeterli olmadığını göstermiştir.
Kaldı ki, bugün itibari ile Hacı Bektaşi Veli Kültür Vakfı Antalya Şubesi’nin cemevi olarak kullandığı yapı Muratpaşa Belediyesi tarafından verilmiştir. Yani özel bir mülkiyet haline geçmiştir.
Bina Hacı Bektaşi Veli Kültür Vakfı’na verilirken hem hangi amaçla kullanılacağı biliniyordu hem de meclis kararı ile verildi.
Dolayısı ile Muratpaşa Belediye BaşkanıBaşkan Ümit Uysal’ın dediği gibi insanların ibadethane dediği yere kamunun başka bir şey deme hakkı yoktur.
Onun için başta Murapaşa Belediyesi’nin Cuma günü alacağı karar ve diğer CHP yönetimindeki belediyelerin aldığı cemevlerinin ibadethane olmasına yönelik kararın Bakanlar Kurulu’nun Kanun Hükmünde Kararname ile ileride yok hükmünde sayılacağını ifade ederek uyarıda bulunulması da dün meclis toplantısında doğru olmamıştır.
Uyarıda bulunanların öncelikli olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) inançlara ve ibadete saygı kapsamında, cemevlerinin ibadethane olmasına yönelik 2 Aralık 2014 tarihinde aldığı kararı Türkiye’de yasal hale getirmeye çalışmalıdır.
7 Haziran tarihinde yapılacak olanMilletvekili Genel Seçimleri öncesi AİHM’nin kararının gerekliliğinin yerine getirileceğini, Cuma günü yapılacak olan Muratpaşa Belediyesi’nin olağanüstü meclis toplantısında da cemevlerinin ibadethane olmasına yönelik kararın oybirliği ile alınmasını da umut ediyorum.
Yorumlar
Kalan Karakter: