Fakültede, hastanede, katıldığı çok uluslu tıbbi çalışmalarda, üyesi veya başkanı olduğu onlarca uluslar arası ve ulusal dernekte yapması gereken binlerce işi varken kalkar, bir de kongre düzenler. Kongre Antalya’da ise mutlaka arar. Neden önemli olduğunu anlatır. Davet eder, giderim. Üşenmez, bir daha anlatır. Gözlerini yusyuvarlak açar ve “Bu çok önemli bak” diye uyarır. Bu sefer de aradı. Geçen hafta sonunda İlaç Bilincini Geliştirme ve Akılcı İlaç Derneği olarak Biyoteknolojik Ürünler ve Biyobenzer Kursu, Sempozyumu, Çalıştayı düzenleyeceklerini haber verdi. Önce konu teknik olduğu için basın toplantısı yapmayalım demişler ama kamuoyunun da bir şekilde bilgilenmesinin ne iyi olacağını düşününce…
* * *
“Bu üç gün Türkiye için çok önemli bak” dedi. İlaç Bilincini Geliştirme ve Akılcı İlaç Derneği (İBGAİD) Başkanı Profesör Dr. İsmail Balık ile 28 yıl önce tanıştık. Ben yüksek öğrenimini yeni bitirmiş, Hürriyet Gazetesi’nin Ankara bürosunda bir çömez. O Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde asistan. Masasının üzeri, yerler, sandalyeler ve koltukların kitap yığılı olduğu asistan odasında bir bardak çay ikram eder, o arada da sağlıkla ilgili “Çok önemli bak” bir şey anlatırdı.
* * *
“Çok önemli” dediği ne varsa gerçekten hep çok önemli çıktı! “Bu üç gün Türkiye için çok önemli bak” deyince koştum. Belek’teki Gloria Golf Resort Hotel’de oturduk, kısacık bir metin hazırladık. Başka kongrelerin basın toplantısı duyurusu aylar önceden yapılır. Biyoteknolojik Ürünler ve Biyobenzer Kursu, Sempozyumu, Çalıştayı’nın ilk günü geçmiş bile! Canım hocamın böyle detaylarla hiç işi olmaz ki… İnternet yoluyla ve tek tek telefon açarak ertesi günkü basın toplantısını duyurduğum arkadaşlar, kırmadı geldi.
* * *
Basın toplantısı bitip herkes gittikten sonra İsmail hocam dedi ki, “Hepimizin yan yana olduğu fotoğraf var ya! Bak o fotoğraf çok önemli.” Fotoğraftakileri soldan itibaren tanıştırayım: Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Profesör Dr. Bülent Gümüşel, Dünya Sağlık Örgütü Temsilcisi Dr.Raffaella Ballocco, Ege Üniversitesi İlaç Geliştirme ve Farmakokinetik Araştırma- Uygulama Merkezi Danışmanı Prof. Dr. Işık Tuğlular, Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasotik Teknoloji ABD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevin Çelebi, Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Akıcı, İBGAİD Başkanı/ Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi
Prof.Dr. İsmail Balık, Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Bşk. Yrd. Dr. Hakkı Gürsöz, SGK- İlaç ve Eczacılık Daire Başkanı Uzm. Ecz. Salih Tolga Doğru,
Türkiye İlaç Sanayi Derneği Genel Sekreteri Ecz. Kemalettin Akalın, İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası Genel Sekreteri Dr. Turgut Tokgöz, Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği Genel Sekreteri Osman Kara.
* * *
Bu çok önemli fotoğraftakiler, özetle hani şu hastalık neredeyse gidip onu bulan ve çevresindeki dokulara filan zarar vermeden tedavi eden akıllı ilaçlar var ya, Türkiye’nin o ilaçların benzerlerini üretebilmesi için ne yapması gerektiğini 3 gün boyunca konuşanların birer temsilcisiydi. Sizin anlayacağınız, “Bu fotoğraf” daha sağlıklı, ilaca daha kolay ve daha uygun fiyata ulaşabileceğimiz günlerin resmiydi. İsmail hocam, “Biliyor musun, senin de bu toplantının sonucunda başlayacak her türlü faaliyette katkın var” dedi. Ben ne yaptım ki, asıl kendisi uyumadı, yemedi, içmedi. “Öğrencilerim, (Siz bu ülke için ne yaptınız) diye sorduğunda söyleyecek şeylerim olması lazım” dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: