Bilim Köyü’nde kuş halkalama eğitimi verildi
Antalya Büyükşehir Belediyesi çocukların kuş göçlerini ve doğal yaşamlarını öğrenebilmesi amacıyla kuş halkalama eğitimleri veriyor. Serik’te hizmet veren Bilim Köyü’nün misafiri olan öğrenciler Kuş Cenneti bölgesinde kuş halkalama eğitimi aldı.


Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin Serik’te hizmet veren Bilim Köyü, öğrencilerin doğa ile iç içe hem öğrenebildiği hem de keyifli vakit geçirebileceği bir merkez oldu. Serik Bilim Köyü bu kez Hacı Mustafa Bankoğlu Ortaokulu öğrencilerini ağırladı. Bilim Köyü’nün misafirleri çeşitli etkinliklerle eğlenip vakit geçirmelerinin yanı sıra Boğazkent "Kuş Cenneti" bölgesinde Kuş Halkalama Atölyesi’nde kuş göçleri ve doğal yaşamı hakkında bilgi aldı.
Halkalanan kuşlar doğal ortamına bırakıldı
Öğrenciler, kuşların göç dönemleri olan Mart, Nisan ve Mayıs aylarında "Kuş Cenneti" olarak bilinen Serik Boğazkent’te düzenlenen Kuş Halkalama Atölyesi’ne katıldı. Büyükşehir Belediyesi ve Kuş Araştırmaları ve Çevre Derneği (KUCEDER) işbirliğinde öğrenciler kuş göçleri ve kuş halkalama sürecini öğrenerek kuş halkalamayı öğrendi. Bilim Köyü’nün misafiri olan alanında uzman heyet, halkalama eğitimiyle öğrencilere kuşların tür teşhisi, cinsiyet tayini, kanat uzunluğu ölçümü, ağırlık ölçümü ve göç yönlerini anlattı. Halkalama eğitimi alan öğrenciler, halkalanan kuşları doğal ortamlarına bıraktı.

Öğrencilere doğa ve çevre bilinci aşılanıyor
Kuş Halkalama Kampı’nda öğrencilere eğitim veren Alanya Alaeddin Keykubat Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Karaardıç, kamp kapsamında öğrencilerin kuşlarla birebir temas kurabildiğini belirterek, "Fotoğraf ve video yerine doğrudan temas yoluyla kuşları tanıyan öğrenciler, yaban hayatındaki bir canlının doğaya salınmasının ne denli kıymetli olduğunu da öğreniyor. Etkinlik sayesinde çocukların hem doğa sevgisi pekişiyor hem de çevresel farkındalıkları artıyor" dedi.
Geleceğin halkacıları yetişiyor
Hollandalı Kuş Halkalama Uzmanı Kees Van Kleef ise kuş halkalamanın önemine dikkat çekerek, "Bu bilinci gelecek nesillere aktarmanın en güzel yolu öğrenciler. Yeni halkacılar yetiştirmek çok önemli, çünkü öğrenciler bizim geleceğimiz. Biz artık daha yaşlı kuşağız ve bu işi sürdürecek olan öğrenciler. Bu yüzden onları eğitmemiz çok önemli. Onlar için böyle bir eğitim programı olması çok güzel" diye konuştu.

Kuşları yakından tanıdılar
Kuş Halkalama kampına katılan öğrenciler görmedikleri kuş türlerini görme şansı yakalarken kuşları ilk defa yakından izleme şansı buldu. Öğrencilerden Eda Beril Basıncı, "Bugün burada 400’den fazla kuş halkalandı ve daha önce hiç görmediğim birçok kuş türünü yakından tanıma fırsatı buldum" dedi.
Sude Naz Sudenazgül ise etkinliğe ilk kez katıldığını belirterek, "Çok heyecanlıydım. Hocalarımız sayesinde kuşlara zarar vermeden nasıl tutulması gerektiğini ve kuşların göç süreçlerini öğrendik. Halkalanan kuş sayısını duyduğumda gerçekten çok şaşırdım" ifadelerini kullandı.

Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: