Elektrikli araç şarj istasyonlarının ticari olarak belirli yasal düzenlemelere tabi olduğunu belirten Tat, bireysel şarj cihazlarının ise herhangi bir yasal çerçeveye oturtulmadığını söyledi. Günümüzde birçok araç sahibinin konutlarında bireysel şarj cihazları kurarak mühendislik hizmeti almadan araçlarını şarj ettiğini ifade eden Tat, bu durumun elektrik altyapısı ve güvenlik açısından büyük riskler barındırdığını belirtti.
Elektrikli araç bataryalarının kapasitesinin ortalama 70-80 kWh seviyesinde olduğunu belirten Tat, bazı modellerde bu kapasitenin 100-120 kWh ve üzerine çıktığını ifade etti. Hızlı şarj ile bir saatte 60-150 kWh, yavaş şarj ile dört-beş saatte 30-55 kWh elektrik tüketildiğini belirten Tat, konutlarda günlük elektrik tüketiminin 8-10 kWh civarında olduğunu hatırlatarak, bireysel şarj cihazlarının mevcut elektrik altyapısı üzerindeki büyük etkisine dikkat çekti.
"Apartman ve Sitelerde Şarj İstasyonları Denetlenmeli"
Elektrikli araçların bireysel şarj cihazlarıyla güvenli bir şekilde şarj edilebilmesi için mevcut elektrik tesisatının kapasitesi ve uygunluğunun kontrol edilmesi gerektiğini söyleyen Tat, Serbest Müşavir Mühendis (SMM) belgeli elektrik veya elektrik-elektronik mühendislerinin bu konuda detaylı inceleme yaparak gerekli tadilat projelerini hazırlaması ve uygulamaya geçirilmesi gerektiğini belirtti.
Son dönemde Elektrik Mühendisleri Odası’na (EMO) apartman ve site yönetimlerinden gelen başvuruların arttığını ifade eden Tat, büyük apartman ve sitelerde mühendislik hizmeti alınmadan bireysel şarj cihazlarının kullanılması nedeniyle sigorta atması, kabloların aşırı ısınması ve bina ana besleme hattının aşırı yüklenmesi gibi sorunların büyük çaplı yangınlara yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu.
Elektrik Mühendisleri Odası olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nu (EPDK), Elektrik Dağıtım Şirketlerini, Valilikleri, İtfaiye Daire Başkanlıklarını ve ilgili tüm kurumları bu konuda acil önlemler almaya davet eden Tat: "Bireysel şarj cihazlarının kullanımıyla ilgili gerekli yasal düzenlemeler bir an önce hayata geçirilmeli, uygulamalar sıkı denetime tabi tutulmalı ve periyodik kontroller sağlanmalıdır. Elektrik Mühendisleri Odası olarak, bu süreçte aktif rol almaya, mevzuat çalışmalarına katkı sunmaya ve teknik destek sağlamaya hazırız.”
Tat, elektrikli araçların yaygınlaşmasıyla birlikte şarj altyapısının modernize edilmesi gerektiğini vurgulayarak, sürdürülebilir ve güvenli bir enerji altyapısı için mühendislik çözümlerine ihtiyaç olduğunu sözlerine ekledi.
Yorumlar
Kalan Karakter: