Son haftanın en gündem konusu sosyal medya platformu Instagram’ın kapatılması. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından kapatılan Instagram için karşılıklı görüşmeler sürüyor. Geçtiğimiz haftadan buya kapalı olan sosyal medya platformuyla ilgili Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Instagram ile ilgili olarak yetkililerle yapılan görüşmede istenilen sonucun alınamadığını söyledi.
Konuyla ilgili hukukçuların tartışmaları sürüyor. Kapatmanın dayanıksız olduğunu belirten Antalya Barosu Genel Sekreteri Avukat Şebnem Ülk Yılmaz “2 Ağustos’ta Instagram'a erişim engeli geldi. Instagram'ın 58 milyon kullanıcısı var. Büyük bir sosyal medya platformu ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, BTK'nın idari kararıyla erişime engellenmiş durumda. Baktığınızda dün öğle saatlerinde bir açıklama oldu. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Instagram'ın katalog suçlarla ilgili gerekleri yerine getirmediğini belirtmiş ama hangi içeriklerin çıkarılmasını istedikleri belli değil. Bununla ilgili hangi savcılık veya mahkeme tarafından içerik çıkarılma kararı verildi. Bu kapsamda Instagram'a tebliğ edilen bir karar var mı yok mu?” bilmiyoruz diye belirtti.
“KONUYU İZAH ETMEDİLER”
Yasağın ne sebeple yapıldığının açıklanmadığını söyleyen Ülk Yılmaz” Instagram'ın içerik çıkarma talebini reddedip reddetmediğini kamuoyuna izah etmediler. Ama dediler ki ‘5651 sayılı internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ve bu yayınlar yoluyla işlenen suçlarla mücadele edilmesi hakkında kanuna uygun yürütülmediği anlaşılıyor.’ Şimdi baktığınız zaman Instagram baromuz da dahil olmak üzere Türkiye'deki tüm baroların, barolar birliğinin pek çok vakfın, kamu kuruluşun, sivil toplum kuruluşunun, küçük işletmelerin, hatta büyük işletmelerin kullandığı bir platform haline geldi. İnsanlar sadece kendi hayatlarını değil aynı zamanda bir ticaret yaşamının da aktığı bir ortam. Şuanda ki durum çok sayıda ticari döngüyü sekteye uğratıyor” dedi.
“ZARAR 1.9 MİLYAR LİRA”
Ekonomik olarak çok sayıda hesabın sıkıntı yaşadığına dikkat çeken Ülk Yılmaz şunları söyledi “Bir gerçek var ve bizim elimizde olan rakamlar Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği'ne göre bu erişim engelleme kararının ekonomiye günlük zararı,1.9 milyar lira. Bu çok ciddi bir rakam. Çünkü sadece burada eğlence gibi düşünülüyor biliyorsunuz ama influencerlar oradan para kazanıyor, para dağıtıyor, bağış yapıyor, vergi ödüyor. Böyle dönen büyük ölçekli bir ticaret var ve çok ciddi bir kullanıcısı var.”
“KARAR HUKUKİ AÇIDAN DAYANAKSIZ”
İfade özgürlüğünün kısıtlandığına ve kısıtlamanın dayanaksız olduğunu belirten Avukat Ülk Yılmaz “BTK'nın verdiği kararın hukukçular olarak dayanaksız olduğunu ve anayasal özgürlüklerin kısıtlandığını düşünüyoruz. Uygulamanın hukuksuz olduğunu, ifade özgürlüğüne, basın özgürlüğüne, haberleşme özgürlüğüne aykırı olduğunu düşünüyoruz. Bunu ifade özgürlüğünün içine de sokarsınız, basın özgürlüğü de dersiniz, haberleşme özgürlüğü de dersiniz. Tabii ki haberleşme özgürlüğü anayasamızda teminat altına alınmış bir durumdur. Ama şu anda haberleşme özgürlüğümüz kısıtlanmış durumda. İşte biz yasal olarak zaten burada yani bu uygulamalarda hiçbir sebep göremiyoruz. Yani herkes istediğini ifade edebiliyor. Ama burada ifade edilen şey hoşumuza gitti, hoşumuza gitmedi diye değerlendirme yapmak hukuka uygun değil, bir kere ve anayasaya uygun değil. O nedenle burada biz bir haklı taraf göremiyoruz hukukçular olarak. Alınmış bir mahkeme kararı olsaydı ki sadece bu paylaşım bu fotoğraftan dolayı nasıl olabilirdi inanın şu anda bilemiyoruz biz de bunu” diye belirtti.
“YASAĞIN İZAHI YOK”
Ellerinde geçerli bir açıklamanın olmadığını söyleyen Ülk Yılmaz” En azından ortada bir mahkeme kararı, bir savcılık kararı yani hukuk anlamında muteber bulacak bir evrak olmalıydı. Ama böyle bir evrak da yok. Anlatmaya çalıştığımız şey bu zaten. Şimdi, içerik çıkarılma kararı verilmemiş. Instagram'a tebliğ edilen bir karar olup olmadığı, Instagram'ın içerik çıkarma talebini reddedip reddetmediğini kamuoyuna izah edildi mi? Edilmedi. Peki ne denildi? Nasıl açıklama yapıldı? ‘Instagram'la görüşmemizin olumlu olacağını düşünüyorduk ama olumsuz oldu’ Bu olumsuzluk nedir? Bunu anlatmadan, bunu kamuoyuna izah etmeden’ o zaman ben engele devam ediyorum’ demek hukuka aykırı bir durum olur” dedi.
“BİZDEN DAHA AZ GELİŞMİŞ ÜLKELERDE OLAN BİR UYGULAMA”
Instagram tüm dünyaya hitap eden büyük bir sosyal medya platformu olduğunu belirten Ülk Yılmaz: “Platform belki bugün akşam belki yarın açıklama yapacaktır. Yani içeride yapılan görüşmeyi bilmediğimiz için. Bizim ilgilendiğimiz taraf şu ki, bizi yasaklayan netice de bizim BTK'mız. Doğal olarak biz de Türk vatandaşları olarak BTK’dan yeterli açıklamayı bekliyoruz. Instagram yapar yapmaz bu bizim için çok bağlayıcı değil. Instagram ülkeden de çekilebilir. Bunu da yapabilir ama bizim için önemli olan benim erişimimi engelleyen BTK'nın açıklamasının ne olduğu. Biz bu noktayla ilgileniyoruz daha çok. Yani benim maalesef bildiğim kadarıyla bizden çok daha az gelişmiş ülkelerde böyle yasaklar var. Sosyal medya yasakları. Onlar bile artık sosyal medya yasaklarıyla hiçbir yere varamayacaklarını öngörüyorlar ve bu tarz kararlarını kaldırıyorlar. Katalog Suçlar, katalog suç madde madde yazılmış anlamındadır. Yani o katalog suçla ilgili bir yorum getiremezsiniz. Katalog gibi yazar’ şebnem bir avukattır, Ali gazetecidir’ gibi. Bu anlamda düşünün. Katalog suçlarla tek tek yazılmış deniyor. Ama burada ne yazıldı kataloğa acaba” ifadelerine değindi.
Yorumlar
Kalan Karakter: