Türkiye genelinde etkili olan aşırı sıcaklar, orman yangını riskini ciddi şekilde artırdı. Özellikle Ege, Akdeniz ve Marmara bölgeleri, Temmuz ayı itibarıyla yüksek riskli bölgeler arasında yer alıyor. Antalya’da sıcaklıkların 40 derecenin üzerine çıkması, nemin %60'ları geçmesi ve rüzgârların şiddetini artırmasıyla birlikte yetkililer peş peşe uyarılarda bulunuyor.
Valilik Uyardı
Antalya Valiliği’nin Nisan ayında düzenlediği Orman Yangınlarıyla Mücadele Komisyonu toplantısında konuşan Vali Hulusi Şahin, Antalya’nın 1.1 milyon hektarlık orman alanıyla Türkiye’de ilk sırada yer aldığını belirterek yangın riskine karşı 1 Mayıs – 31 Ekim 2025 tarihleri arasında ormanlara giriş yasağı getirdi.
Emekli Meteoroloji Bölge Müdürü Murat Şahin, yangın sezonuna ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Şahin, yetersiz yağışlar, yüksek sıcaklık, düşük nem ve şiddetli rüzgarların bir araya gelerek "kusursuz fırtına" ortamı oluşturduğunu söyledi.
“Bu yaz, Türkiye orman yangınları açısından tarihinin en kritik dönemlerinden birini yaşayabilir” diyen Şahin, ulusal düzeyde bir "Orman Yangınlarıyla Mücadele Seferberliği" çağrısı yaptı.
Antalya’da 1 Mayıs – 31 Ekim Arası Ormanlara Giriş Yasak
Antalya Valiliği, yangın riskine karşı 1 Mayıs – 31 Ekim 2025 tarihleri arasında ormanlara giriş yasağı getirdi. Geçtiğimiz yıl 275 orman yangınıyla karşılaşan Antalya’da, alınan bu önlemle birlikte halkın dikkatli olması isteniyor.
Vali Hulusi Şahin başkanlığında gerçekleştirilen Orman Yangınlarıyla Mücadele Komisyonu Toplantısı'nda alınan kararlarla birlikte şu düzenlemeler hayata geçirildi:
Genelgede Yer Alan Başlıca Yasaklar:
• Ormanlara istisnai izinli alanlar dışında giriş yasaklandı.
• Ormanların 4 km çevresinde ve köy sınırlarında: Anız yakmak, Sönmemiş sigara atmak, Havai fişek, dilek balonu gibi yanıcı madde kullanımı yasaklandı.
• Mesire alanlarında 21.00 – 08.30 saatleri arasında: Mangal, semaver ve benzeri ateş yakmak yasaklandı.
5321 sayılı Orman Kanunu ve 2872 sayılı Çevre Kanunu kapsamında, ormanlara izinsiz giren ya da yasaklara uymayan kişilere: Asgari 1.500 TL'den başlayan idari para cezası uygulanıyor. Bu miktar, durumun ciddiyetine, kişinin tekrar eden ihlallerine ya da yangına sebebiyet verme riskine göre 30.000 TL’ye kadar çıkabiliyor.
Piknik Sadece Belirlenen Alanlarda Serbest
Kontrollü şekilde piknik yapılmasına izin verilen alanlar:
• Sarısu
• Topçam
• Kargıçak
• Küçük Çaltıcak
• Büyük Çaltıcak
• Düzlerçamı
Yetkililer, bu alanların dışında yapılan pikniklerin hem yangın riski hem de çevre kirliliği açısından büyük tehdit oluşturduğuna dikkat çekti.
Antalya Türkiye’nin En Büyük Orman Varlığına Sahip
1.1 milyon hektar orman alanına sahip Antalya, Türkiye’nin en fazla ormanlık alanına sahip şehirlerinden biri konumunda. 2021’de Manavgat’ta yaşanan büyük yangın felaketi sonrası alınan tedbirler, 2025 yangın sezonunun yönetiminde belirleyici oldu.
Turizm merkezi Kaleiçi’nde yangın panikletti
Antalya'nın tarihi Kaleiçi semtinde 2 katlı bir otelde başlayan ve 2 iş yerine sıçradı. Antalya'nın tarihi Kaleiçi'nde çıkan yangın 2 saatlik çalışmanın ardından söndürüldü. Soğutma çalışmasının devam ettiği yangında bir otel, biri kullanılmayan yapı ve aktif olmayan bir eğlence mekanı zarar gördü.
Aksu’da korkutan yangın
Antalya'nın Aksu ilçesine bağlı Yurpinar ve Fettahlı mahallelerinde ormanlık alanlarda yangın çıktı. Yangınlara ilk etapta 3 helikopter, 2 uçak, 11 arazöz, 5 su ikmal aracı, 3 ilk müdahale aracı ve yangın işçileriyle mücadele edildi. Yurtpınar ve Fettahlı mahallelerinde akşam saatlerinde ormanlık alanlarda çıkan yangınlar kontrol altına alındı. Yangında bazı seralar ile 5 hektarlık ormanlık alan ve 3 hektar orman dışı kırsal alan zarar gördü.
Yorumlar
Kalan Karakter: