İçerisine birçok bakliyat konularak yapılan kölle, Antalya bölgesinde oldukça sık ve uzun yıllardır yapılan bir lezzet. Özellikle kış aylarında tercih edilen bu yemek, ocakta ya da soba üzerinde kaynatılarak pişirilir. Piştikten sonra damak lezzetine göre içerisine baharatlar, ceviz ya da limon suyu eklenerek tatlandırılabilir. Kölle normal günler kadar özel günlerde de oldukça fazla yapılan bir lezzet olarak karşımıza çıkar.
Diş Köllesi:
Çocukların ilk dişi çıktığında, başka yerlerde “diş buğdayı” olarak da bilinen kutlama, Antalya bölgesinde “diş köllesi” olarak adlandırılarak kutlanır. Bebeklerin, dişlerinin güzel ve sağlıklı olması için yapılan bu gelenekte misafirlere kölle ikram edilir. Diş köllesi ikramının ardından dişi çıkan bebeğin önüne kitap, makas, top, kaşık gibi nesneler konularak bebeğin bu nesnelerden ilk olarak hangisini eline alacağına bakılır, bebeğin ilk tuttuğu nesnenin ileride yapacağı meslek hakkında bir bilgi verdiğine inanılarak kutlama yapılır.
Düğün Köllesi:
Düğün günlerinde ev sahipleri, kazanlar içerisinde yöresel yemekler pişirerek, gelen misafirlere hazırladıkları yemekleri ikram ederler. Her yörenin kendine özgü lezzetleri bulunurken, Antalya bölgesinde de kölle sık tercih edilen bir düğün lezzeti olarak masalarda yerini alır.
Başka isimler ve tariflerle başka bölgelerde de yapılıyor olsa da, kölle Antalya bölgesinde 7’den 70’e herkesin beğenerek tükettiği, normal ve özel günlerin vazgeçilmezi olarak mutlaka gelecek nesillere aktarılması gereken kültürel bir lezzet.
Yorumlar
Kalan Karakter: