Antalya Kent Konseyi Çevre alışma Grubu’na Mühendislik Projeleri-Doğal Yapı İlişkisi konusunda bir konferans veren Akdeniz Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nihat Dipova, Antalya’nın depremselliği ile ilgili de önemli açıklamalarda bulundu. Doç. Dr. Dipova, Antalya’nın öyle sanıldığı gibi pekte güvenilir bir yer olmadığını, Kıbrıs açıklarında meydana gelebilecek bir depremin yaratacağı tsunaminin bölgeyi vurma olasılığının çok yüksek olduğunu söyledi.
ANTALYA’YA KADAR ULAŞIYOR
Yapılan araştırmaların, bugüne kadar önemle üzerinde durulmakta olan Aksu bindirme fayının aslında çok fazla deprem üretmediğinin anlaşılmakta olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Dipova, “Daha önce hep Aksu bindirme fayı üzerinde durulurdu. Bunun aslında çok fazla deprem üretmediği başka kaynaklardan anlaşılmaktadır. Ancak Kıbrıs taraflarındaki yanal atımlı ve dalma-batma zonu fayların büyük potansiyel yarattığı ortaya çıktı. Buradaki dalma-batma zonu fay hattı denizaltı dağlarının altından giriyor, Antalya’nın şehir merkezine geldiğinde derinlik 90 kilometreye ulaşıyor” dedi.
‘DEPREM VERİLERİNE GÜVENEMİYORUZ’
Son birkaç yıldır depremlerin bu fay üzerinde olduğuna da dikkat çeken Doç. Dr. Dipova, bu tür dalma-batma zonu fayların büyük depremler üretebilen ama tekerrür sayısı çok uzun faylar olduğunu da belirterek, “ Japonya’da büyük depremler üreten fayın bir benzeri. Şimdi bu fay ne büyüklükte bir deprem üretir? Tekerrür süresi nedir? Türkiye’de geçmişe yönelik kaynaklar sınırlı, en fazla 100 yıllık bir deprem verisi var. Bu nedenle tarihsel deprem verilerine de güvenemiyoruz. O nedenle biraz daha üzerinde çalışmamız gereken bir fay” diye konuştu.
Yorumlar
Kalan Karakter: