Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Yusuf Hacısüleyman, Ramazan Bayramı tatilinde, turizm kenti Antalya’da otellerin yüksek doluluk oranına ulaştığını kaydetti. Hacısüleyman, bayram tatilinde Antalya’daki tesislerde yaklaşık 150 bin yerli turisti ağırladıklarını açıkladı. Temmuz, ağustos aylarında okulların tatil olması ve sınavların bitmesiyle oldukça hareketli bir dönem yaşanacağını aktaran Hacısüleyman, "Eylül, ekim dönemi geçen yıla göre biraz zayıf geçebilir. Çünkü Rusya turizminde bir miktar gerileme yaşıyoruz. Bu gerileme yıl sonuna kadar düşündüğümüzde Antalya’da yüzde 8’lik bir düşüşe neden olacak" dedi.
TANITIM ATAĞI ŞART
Rusya ve Ukrayna arasındaki gelişmelerin Türkiye dışında geliştiğini belirten Hacısüleyman, "Rusya’ya yapılan yaptırımlar da bizim dışımızda gelişiyor. Özellikle petrol fiyatlarının düşüklüğünden dolayı Rusya ekonomisi 2016 yılında da durumun aynı şekilde devam edeceği beklentileri var. Bizde bu yıl eksi 500 bin kadar Rus turistimiz var. Bu eksinin devam edeceğini 2016’da bu durumun düzelmeyeceği durumu göz önüne alınarak, bütün planlarımızı yapıyoruz. Türkiye’ye yakın ve ilgisi olan ülkelerde turizm tanıtım atağını yapmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.
ALMANYA’YA YÖNELİN
Rus pazarındaki kaybı önlemek için Almanya’ya yönelinmesi gerektiğinin altını çizen Hacısüleyman, şunları söyledi:
"Almanya’nın nüfusu 90 milyon ama Türkiye’ye gelen Alman sayısı 3.5 milyon civarında. Geri kalan 1.5 milyon kişi ise bizim Alman pasaportlu Türk vatandaşlarımız. İstatistikler her ne kadar Alman turist sayısını 5 milyon gösterse de, biz daha çok 3.5 milyon Alman ağırladığımızı düşünüyoruz. Almanya’nın bizim açımızdan çok kolay, kazanabiliriz. Ama çok çalışabiliriz. İspanya’nın almış olduğu 11-12 milyon Alman sayısını bizim de ulaşmamız gerektiğini düşünüyorum. Bence ibremizi Almanya tarafına çevirsek bu kayıpları daha kolay kapatabiliriz."
GERİDEN GİDİYORUZ
Geçen yıla oranla sektörde yüzde 8.5 geriden gittiklerini dile getiren Hacısüleyman, "Yıl bazında Antalya’da 12 milyon turist ağırladığımızı düşünürsek, yüzde 8.5 hiç küçümsenmeyecek bir rakam olarak karşımıza çıkıyor. Sadece sayı olarak bakmamak gerekiyor. Genelde bu yıl yaşanan kayıplardan biriside ekonomik krizden dolayı ortalama kalış süresinin bir miktar daha azalmasıdır. Bu kaybı önlemek için otellerimizin yapmış olduğu fiyatlardaki indirimi de ekonomik kayıp olarak görmeliyiz. Bir geceleme kayıpla sezonu kapatacağız. Ekonomik olarak bu müthiş bir gelir kaybı oluyor" dedi.
Kasın ayında G 20 Zirvesi nedeniyle bir hareketlilik beklediklerini ifade eden Hacısüleyman, o tarihte dünyan bütün dikkatinin Antalya’da olacağını ve Türkiye'nin iyi bir tanıtım atağı gerçekleştireceğini belirtti. Hacısüleyman, ülkelerin temsilcileri ve gazetecilerle yaklaşık 2 bin kişinin Antalya’da olacağını da sözlerine ekledi. İHA
Turizmdeki düşüş
istihdama da yansıdı
2015 yılında Rusya pazarında yaşanan yüksek oranlı gerileme ve Avrupa pazarlarında görülen yavaşlama eğilimi, konaklama sektöründeki istihdama da olumsuz etki yaptı.
Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB)Araştırma Geliştirme (AR-GE) Birimi’nin derlediği verilere göre, geçen yıllarda ortalama yüzde 10-12 aralığında büyüyen konaklama sektörü istihdamı, 2015 yılının ilk yarısında ancak yüzde 3,8 artabildi. 2014 yılındaki gelişme ise yüzde 12,8 olmuştu.
ÇALIŞAN SAYISI GERİLEDİ
Verilere göre, turizmde düşen yabancı ziyaretçi sayısı öncelikle turizm istihdamını geriletirken, yılın ilk yarısında yabancı ziyaretçi sayısı yüzde 1 dolayında daralan Türkiye’de otellerdeki çalışan sayısı da geriledi. Otellerde sigortalı olarak çalışanların sayısı 2014 yılının 4 aylık döneminde yüzde 12,8 gelişme gösterirken, 2015 yılında bu büyüme eğilimi yüzde 3,8’e düştü.
Öte yandan, her zaman Türkiye ortalamasının iki katı büyüme kaydeden turizm sektörü istihdamı da 4 aylık dönemde yüzde 7,3 gelişti, Türkiye istihdamı artışı ise yüzde 6,3 oldu.
Yorumlar
Kalan Karakter: