Elektrik Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Tat, yaz ayları yaklaşırken sigara izmariti ve mangal ateşi kaynaklı orman yangınlarının yeniden gündeme geldiğini ancak, gerçek tablonun bundan daha geniş olduğunu elektrik şebekelerindeki teknik kusurlar kadar, konut ve işyerlerindeki elektrik tesisatlarındaki ihmallerin de yangınların önemli bir nedeni olduğunu belirtti.
‘Son yıllarda yaşanılan yangınlar bir tesadüf değil’
Rüzgârlı havalarda birbirine temas eden iletkenler, bakımsız trafolar ve devrilen direklerin yangın riski olduğunu belirten Tat, "Aşırı yük altında çalışan tesisatlar, eskiyen kablolar, kontrolsüz yapılan ekler ve uygun olmayan cihaz kullanımları da aynı şekilde yangına davetiye çıkarmaktadır." dedi. Son yıllarda yaşanılan yangınların bir tesadüf olmadığını ihmal edilen her bakımın, ertelenen her kontrolün büyüyen bir riske dönüştüğünü ifade eden Tat, "Bugün geldiğimiz noktada açıkça ifade ediyoruz: Elektrik kaynaklı yangınlar hem doğada hem yaşam alanlarımızda büyüyen bir tehdittir." ifadelerini kullandı.
‘Elektrik tesisatları mutlaka periyodik olarak kontrol edilmeli’
Elektrik dağıtım şirketlerinin, ormanlık alanlardan geçen enerji hatlarını düzenli olarak denetlemesi, eski ve riskli ekipmanları yenilemesi ve hat altı temizliklerini eksiksiz yapması gerektiğini ancak bu sorumluluğun sadece kurumlara ait olmadığını belirten Tat, "Konutlarda ve işyerlerinde kullanılan elektrik tesisatlarının da mutlaka periyodik olarak kontrol edilmesi gerekmektedir." dedi.

‘Elektrik tesisatı bir kez yapılıp unutulacak bir sistem değildir’
Yıllarca kontrol edilmemiş tesisatlar, bilinçsizce artırılan elektrik yükleri, uygun olmayan uzatma kabloları ve yetkisiz müdahalelerin özellikle yaz aylarında artan enerji kullanımıyla birlikte ciddi yangın riskleri oluşturduğunu ifade eden Tat, birçok yangının, aslında önceden tespit edilebilecek küçük bir arızanın zamanında giderilmemesi nedeniyle çıkmakta olduğunu belirtti. Bu nedenle vatandaşlara uyarıda bulunan Başkan Tat, "Evlerinizde ve işyerlerinizde elektrik tesisatınızı kontrol ettirin. Eğer güç aşımı yaptıysanız veya yoğun elektrikli cihaz kullanıyorsanız mutlaka uzman görüşü alın. Unutulmamalıdır ki elektrik tesisatı bir kez yapılıp unutulacak bir sistem değildir." ifadelerini kullandı.
‘Elektrik kaynaklı yangınları önlemek mümkün’
Gelişen teknolojiyle risklerin önceden tespit edilebileceğini Termal kameralar, sensör sistemleri ve akıllı şebeke uygulamaları ile hem hatlardaki hem de tesisatlardaki risklerin erkenden belirlenebileceğini aktaran Tat, ancak bu teknolojilerin kullanılabilmesi için öncelikle riskin ciddiyetinin kabul edilmesi gerektiğini belirtti. Yaz gelmeden vatandaşların gerekli bakım ve kontrolleri yaptırması adına çağrıda bulunan Başkan Tat, 2026 yazına girerken bir kez daha uyarıyoruz. Gerek şebekede gerekse yaşam alanlarımızda gerekli önlemler alınmazsa, aynı acı olayları tekrar yaşarız. Elektrik kaynaklı yangınları önlemek mümkündür. Bunun yolu ise bellidir: Denetim, bakım ve sorumluluk." dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: