Sağlık Bakanlığı’nın yeni yönetmeliğini kabul etmeyen Aile Hekimleri İl Sağlık Müdürlüğü’nün önünde toplanarak seslerini bakanlığa duyurmaya çalıştı. Gerçekleşen basın açıklamasına Antalya Tabip Odası, Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), Aile Hekimliği Çalışanları Derneği (AHESEN), Aile Sağlığı Çalışanları Ebe ve Hemşire Dernekleri Federasyonu (ASEF), Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası (BDS), Genel Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası (Genel Sağlık İş ), Hekim Birliği Sağlık ve Sosyal Hizmetler Çalışanları Sendikası (Hekim Birliği), Hekim ve Diğer Sağlık Çalışanları Kamu Sağlık Ve Sosyal Hizmetler Sendikası (Hekimsen), Hürriyetçi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Çalışanları Sendikası (Hürriyetçi Sağlık Sen), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Tabip ve Diğer Sağlık Çalışanları Sağlık ve Sosyal Hizmetler Kamu Görevlileri Sendikası (Tabip Sen), Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği(TÜMRAD-DER), Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği ( TAHUD) katıldı.
Antalya Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Dilek Şahin, Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı ve “Eziyet Yönetmeliği” olarak nitelendirdiği yeni aile hekimliği yönetmeliğine karşı açıklamalarda bulundu. Dr. Şahin, Bakanlığın bu yönetmeliği hiçbir sağlık meslek örgütüne danışmadan hazırladığını belirterek, yönetmeliğin özünde "Hasta Yaratma Projesi" (HYP) mantığına dayandığını ifade etti. “Birey hasta olmalı ki sağlık çalışanları performans yapabilsin” yaklaşımıyla hazırlandığını söylediği bu düzenlemeye tepki gösteren Dr. Şahin, bu anlayışın koruyucu sağlığın önemini göz ardı ettiğini vurguladı. Dr. Şahin, "Sağlık Bakanlığı, sağlık kurumlarına başvuran hasta sayısıyla değil, hastalıklardan koruduğu bireylerin sayısıyla övünmelidir," dedi. Aile hekimlerinin performans dayatmaları, günlük muayene sayıları ve vatandaşları aile sağlığı merkezine (ASM) çekme gibi görevlerin, birinci basamak sağlık hizmetlerini gereksiz ticari faaliyetlere dönüştürdüğünü belirten Dr. Şahin, "Performans ve ek ödeme değil, emeğimizin karşılığı olarak tek kalem ücret istiyoruz," diyerek taleplerini dile getirdi. AKP hükümetinin sağlık politikalarını eleştiren Dr. Şahin, bu sistemin halkı bilinçli olarak hasta ettiğini, sağlık çalışanlarını ise şiddet, yoksulluk ve tükenmişliğe sürüklediğini söyledi. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) olarak daha adil bir sağlık sistemi için mücadele edeceklerini belirten Dr. Şahin, "SES varsa umut var, direnme var; yaşasın örgütlü mücadelemiz, yaşasın SES," diyerek sözlerini tamamladı. Antalya Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Dilek Şahin, Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı yeni Aile Hekimliği Yönetmeliği’ne yönelik eleştirilerini ve sağlık çalışanlarının taleplerini detaylandırdı. Yönetmeliğin, sağlık emekçilerine yönelik adil olmayan maddeler içerdiğini vurgulayan Dr. Şahin, özellikle ekonomik düzenlemelerin “para vermemek” mantığı üzerine kurulduğunu ifade etti.Dr. Şahin’in sıraladığı başlıca eleştiriler ve talepler şöyle:
- Muayene Hedefi: “Günlük muayene hedefi 75 hasta olarak belirlendi. Hedef düşük olursa para kesiliyor, fakat tüm sağlık kuruluşlarındaki muayene sayısı 7’yi geçerse yine kesinti yapılıyor.”
- Reçete Kısıtlamaları: “Antibiyotik, antiinflamatuvar ve PPİ gibi ilaçların yazılmaması gerektiği belirtiliyor. Eğer hasta başka bir kuruma giderse bile sorumluluk bize yükleniyor ve para kesiliyor.”
- Hasta Memnuniyeti: “Hasta memnun edilmezse ücret kesintisi yapılıyor, ancak bu beklentiyi karşılamak adına yapılan ek işlemler de kesintiye neden oluyor.”
- Yüksek Hedefler, Sabit Nüfus: “Nüfus düşürülmediği halde hedef yüksek tutuluyor. Hedefler karşılanmadığında ise kesinti yapılıyor.”
- Hastane Sevkleri ve Randevular: “Hastanelere sevk edilen hastalar serbest bırakılıyor, ancak yine de bizden kesinti yapılıyor.”
Dr. Şahin, yönetmeliğin hekimlerin görev ve yetkilerini yönetmeliklerle sınırlamaya çalışmasının meslek onurunu zedelediğini ve sağlık çalışanlarına yönelik bir saygısızlık olduğunu belirtti. “Bir doktor, reçeteye ilacını diplomayla yazar, icazetle değil,” diyen Şahin, doktorların çalışma koşullarının zorlaşması ve hekime yönelik şiddetin artması gibi sorunların göz ardı edildiğini dile getirdi.
Sonrasında “Aile Hekimliği Mesleği Öldü” diye lokma dökülüp dağıtıldı.
İsa Arı