Antalya'da 1984 yılında kurulan ve bugün Antalya OSB'de ağaç bazlı ürün sektöründe 300 bin metrekarelik fabrikasında yıllık 500 bin metreküp üretim kapasitesine sahip AGT Ağaç Sanayi ve Tic. A.Ş., ekonomik kriz ortamında büyük bir yatırıma imza atıyor. MDF, MDF laminant parke, panel ve profil ürünleriyle hem iç piyasada, hem de yurt dışında sektörünün en büyükleri arasında yer alan firma, üretiminin yüzde 45'ini ihraç ediyor. İhracattan elde ettiği güçle, ekonomik krizi fırsata çeviren AGT, önümüzdeki yıl üçüncü çeyrekte hizmete girecek iki büyük yatırıma başladı. Firmanın toplamda 130 milyon Euro yatırımla, ikinci MDF fabrikasıyla birlikte biyokütle enerji üretim tesisi hizmete girecek.
DÜNYA ÜRETİMİNİN YÜZDE 4'Ü
AGT İcra Kurulu Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Onur Güven, AGT'nin 2014 yılındaki ilk MDF yatırımıyla sektörde ciddi bir yere sahip olduğunu, bugün itibariyle MDF panel ve laminant parkede Türkiye'de önemli pazar payı olduğunu söyledi. Bu seneki 27 milyon metrekarelik laminant parke üretimiyle AGT'nin Türkiye laminant parke pazarında yüzde 25'lik pazar payına ulaştığını ifade eden Onur Güven, dünyada toplam 1 milyar metrekare olan üretimin yüzde 2.7'sine sahip olduklarını kaydetti. Güven, yeni yatırımla 2019-2020 yıllarında 40 milyon metrekare, yani dünyanın yaklaşık yüzde 4'üne yaklaşmayı hedeflediklerini açıkladı.
İHRACAT ORANI YÜZDE 45
İhracat oranının sektör ortalamalarının ciddi manada üzerinde olduğunu belirten Onur Güven, “Bu da bize bir avantaj sağlıyor. Yani sektörde bu ortalama yaklaşık yüzde 15 iken, bizim ihracat oranımız yüzde 45'ler civarında. Hem ihracat, hem iç piyasayı dengeli şekilde götürüyoruz. Biz AGT olarak katma değerli ürün satışında da çok ciddi mesafe kaydettik. Bu yine sektörde yüzde 70 iken, AGT'nin katma değerli ürün oranı yüzde 98 seviyelerinde. Katma değerli üretimlerimiz ve geliştirilen yeni ürünlerimiz vesilesiyle de ciddi ihracat imkanı buluyoruz" diye konuştu.
Fabrikada iyi donanımlı ve gelişmiş Ar-Ge merkezine sahip olduklarını da belirten Güven, “Sektörde bu boyutta Ar-Ge merkezi olan öncü firmayız. Sadece Ar-Ge merkezinde 21 uzman çalışanımız var ve geliştirdiğimiz birçok patentimiz mevcut. İnovasyon ve dijitalleşme alanında da ciddi projeler gerçekleştirdik. Dijitalleşme kapsamında iki senedir çalışmalarına devam ettiğimiz endüstri 4.0, yapay zeka, sanal gerçeklik ve dijital platform uygulamalarını süratle hayata geçirmekteyiz. Dijitalleşme bize hem kalite, hem verimlilik, hem de maliyet ve karlılık alanlarında ciddi avantajlar sağlıyor" dedi.
İKİNCİ FABRİKA
Güven, iç piyasa ve ihracattan gelen talepler doğrultusunda bu yıl başında ikinci MDF fabrika yatırımına başladıklarını söyledi. Yaklaşık 120 milyon Euro'luk çok ciddi bir yatırım olduğunu kaydeden Güven, “Üretimimizi ikiye katlayacağız, yani şu an senelik 500 bin metrekarelik MDF üretiyoruz. Bir o kadar daha ikinci yatırımla üretilecek. Hem iç piyasa, hem ihracatta mevcut pazarlarımızı büyüteceğiz, hem de yeni pazarlara açılacağız. AGT'nin yurt dışında bilinirliği, marka değeri de hakikaten çok iyi seviyelere çıkıyor. Şu an zaten makinelerin siparişini verdik, üretiliyor. Bu yıl kasım-aralık aylarında Antalya'ya fabrikamıza gelmeye başlayacak ve 7-8 aylık montaj süresinden sonra eylül ayında devreye alacağız" diye konuştu.
Yorumlar
Kalan Karakter: